Tivat

Cvijanović nakon sastanka lidera Brdo-Brioni procesa: Istaknute dvije stvari

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2024. 14:25

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, rekla je da se na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa razgovaralo o unaprijeđenju regionalne saradnje kao i evropskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Istakla je da su zaključci sastanka jedinstveni te da nije bilo previše teških tema. Istakle su se dvije stvari.

"Jedna je kako unaprijediti regionalnu saradnju, tu smo se svi usaglasili da bi trebalo raditi više. Jedna dimenzija jeste unaprjeđivati ekonomsku saradnju, trgovinske veze, infrastrukturu, sve ono zajedničko što nas povezuje, oslanjajući se na evropska sredstva i evropske fondove, ali isto tako i tražeći neke druge izvore i prihode. Ta stvar je uvijek neupitna i svakako postoji apsolutni konsenzus oko toga“, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Tivtu.

Druga dimenzija jeste kako se kretati dalje ka Еvropskoj uniji, s obzirom da postoje određene note i optimizma i skepticizma, istakla je Cvijanovićeva.

„Ovo je najbolji format u kojem može otvoreno da se razgovara o određenim stvarima i problemima koji nas pojedinačno opterećuju, ali svakako i u tom odnosu prema Еvropskoj uniji. Ovdje uvijek postoji neka vrsta želje ili očekivanja da su Hrvatska i Slovenija, koje su već članice Еvropske unije, zemlje koje mogu da budu glas i mogu da predstavljaju ovu regiju na neki način, i da na određeni način lobiraju u okviru evropskih institucija“, rekla je srpski član Predsjedništva BiH. 

Ona je kazala da svaka država već ima određene probleme, ali isto tako postoje određeni bilateralni problemi u okviru regije. Dakle, dodala je, ovo je neki format koji treba da pomogne da se na neki način izgladi ono što su poteškoće u odnosima između država u regiji, ali isto tako i nešto što treba da bude stimulativno kada se govori o zajedničkoj viziji ili zajedničkom naporu prema evropskom putu. 

„Ja sam rekla da sam i umjereni optimista i umjereni pesimista, da sve ovo dugo traje, kada je u pitanju kretanje u Еvropsku uniju, da smo više od 20 godina slušali priče o evropskoj perspektivi. Rekla sam da naravno ima i nešto što se konkretno desilo u posljednjih godinu, godinu i po dana. To jeste bolje u odnosu na ono što je ranije bilo, ali sve u svemu taj proces je veoma iscrpljujući, čekanje, očekivanje šta će se desiti, koliko će sve to trajati, zahtjevi koji se postavljaju tokom pregovora, poteškoće na koje se nailazi“, istakla je Cvijanovićeva

Prema njenim riječima, u ovoj grupi stanuje opredijeljenje da treba stvari ubrzavati i olakšavati, kao i da postoji dio posla koji treba da uradi Еvropska unija, to jeste, na neki način da promijeni svoj pristup.

Ona je dodala i da će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.