Предсједник ХДЗ-а БиХ

Човић: Нема потребе да Шмит намеће рјешења

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2023. 13:25

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да су неприхватљиве измјене Изборног закона БиХ без измјена начина бирања члана Предсједништва БиХ, те поручио да нема потребе да Кристијан Шмит намеће рјешења ако постоји власт која функционише.

"Против тога сам да високи представник намеће било каква рјешења. Ако имамо власт, за коју кажемо да функционише – зашто би умјесто нас било ко доносио законе и законска рјешења. На нама је тај посао", рекао је Човић новинарима након сједнице Главног савјета ХНС-а у Мостару.

Он је, коментаришући рок од највише три седмице које је Шмит дао властима да измијене одредбе Изборног закона које се тичу изборног процеса, истакао да су измјене Изборног закона без измјене начина бирања члана Предсједништва апсолутно неприхватљиве.

Шмит поново пријети: Сада је ударио на 9. јануар!

Шмит поново пријети: Сада је ударио на 9. јануар!

"Треба нам цјелина, не можемо свако мало нешто мијењати и допуњавати. То се прије свега односи на начине измјене чланова о избору Предсједништва БиХ", рекао је Човић.

Он је упитао какав је то интегритет изборног процеса ако неко каже да је хрватски члан Предсједништва, а није добио ни један одсто гласова Хрвата.

”Ми подстичемо колеге да сједнемо и да се не разиђемо док та сва питања не дођу на дневни ред, па и та кредибилност изборног процеса, интегритет изборног процеса о коме се највише говорило. Једно од мојих питања је, има ли виших угрожавања интегритета процеса ако вам се неко лажно представља у институцијама и с врха институција, говоримо о члану Предсједништва", упитао је Човић.

Цвијановић: Сила никад није овдје пролазила па неће ни сада, Шмит највећа препрека на европском путу БиХ

Цвијановић: Сила никад није овдје пролазила па неће ни сада, Шмит највећа препрека на европском путу БиХ

Човић је рекао да времена за измјене Изборног закона има.

"Ми смо посљедњи пут пред саме изборе мијењали Изборни закон. Непристојно би било то радити, али смо већ то радили. Ми смо лани у Сарајеву и Неуму разговарали у трећем, четвртом, петом мјесецу, а избори су били у десетом мјесецу. Онда високи представник на дан избора наметне измјене. Ми смо изван свјетских демократских стандарда, тако да времена има. Општи избори су тек за три године, не угрожавамо било какав процес", рекао је Човић.

Кристијан Шмит је затражио од Парламентарне скупштине БиХ да у што скоријем времену донесе измјене и допуне Изборног закона БиХ с циљем, како је рекао, заштите интегритета изборног процеса или ће у супротном он то урадити.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.