Источно Сарајево

Ћосић: Зауставити радове на проширењу сарајевског аеродрома

  • Извор: СРНА
  • 21.08.2024. 13:46

Планирани грађевински радови на проширењу Међународног аеродрома Сарајево на подручју општине Источна Илиџа морају бити заустављени док се не утврди да ли би требало да буду извођени на територији Републике Српске или ФБиХ, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је навео да се Градска управа због овог проблема обратила Влади Републике Српске, Инспекторату, Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, као и Министарству саобраћаја и веза, те изразио наду да ће ове институције правовремено реаговати и у договору са људима из ФБиХ зауставити радове.

Он је нагласио да је овај проблем резултат нерада Савјета министара, који је прије петнаестак година основао Комисију за утврђивање међуентитетске линије, али она никада није урадила свој посао јер то није одговарало ФБиХ.

Ове срамне ријечи је изговорио отац Уроша Блажића на суђењу за масакр

Ове срамне ријечи је изговорио отац Уроша Блажића на суђењу за масакр

Ћосић је навео да ће им сада, када хоће да нешто ураде на силу, бити речено "не може" јер се прво мора утврдити међуентитетска линија.

Градска инспекција је, каже, спремна да изађе на терен заједно са Републичком инспекцијом да заустави радове, напоменувши да општина Источна Илиџа није могла да дозволи да се пресијече саобраћајница у Улици Василија Грђића.

Он је појаснио да је Међународни аеродром Сарајево прије неколико дана обавијестио општину Источна Илиџа да је добио одобрење за грађење од Министарства просторног уређења ФБиХ, као и за постављање периметарске ограде на подручју Источне Илиџе.

Додао је да су у одлуци доставили изводе из земљишних књига из ФБиХ у којима се наводи да је земљиште евидентирано у том ентитету.

Камион се попријечио на ауто-путу, отежан саобраћај

Камион се попријечио на ауто-путу, отежан саобраћај

С друге стране, нагласио је, постоје јасни подаци који говоре да је то земљиште дефинисано катастарским парцелама катастра у општини Источна Илиџа и самим тим на територији Републике Српске.

"То је оно о чему годинама говорим, а то је да ентитетска линија између Сарајева и Источног Сарајева није адекватно утврђена и да нам то ствара проблеме", рекао је Ћосић.

Становници Улице Василија Грђића у општини Источна Илиџа, која ће бити блокирана због извођења радова на проширењу Међународног аеродрома Сарајево, протестовали су јуче да би изразили незадовољство и од надлежних затражили да им се изгради алтернативни пут.

Указано је и на проблем који имају због линије разграничења која није тачно утврђена, што ствара додатне тешкоће. 

Пратите нас и путем Вибера