Министар правде Републике Српске

Букејловић: Дјело за које су оптужени Додик и Лукић није прописано као кривично

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2023. 13:45

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да дјело за које су оптужени предсједник Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић није законом прописано као кривично дјело, него одлуком Кристијан Шмит, страног држављанина које се лажно представља као високи представник.

- Шмит није високи представник, а и да јесте именован од Савјета безбједности УН нема овлаштење да доноси законе у БиХ, јер та надлежност на нивоу БиХ припада искључиво Парламентарној скупштини - рекао је Букејловић за Срну.

Он је истакао да би међународна заједница требало да буде незадовољна оваквим поступањем, с обзиром на то да се ради о нарушавању уставног поретка у БиХ, као и ограничавању њеног суверенитета, те покушају увођења колонијалне управе.

Букејловић је напоменуо да је подигнута и потврђена оптужница против Додика и Лукића правни апсурд.

- На основу тога што је предсједник Републике Српске потписао указ и прогласио закон не може се утврђивати постојање кривичне одговорности - рекао је Букејловић.

Република Српска припрема подношење тужбе пред европским судовима против нелегитмног Шмита, а у тај поступак биће укључен и угледни италијански адвокат Анђело Тартаља.

Пред Судом БиХ за 22. новембар заказан је главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оптужених за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм