Објавио на мрежама

Бошњачки пулен из Јеврејске заједнице у Сарајеву поднио пријаву против поглавара Јевреја у Мостару Кабирија

  • Извор: СРНА
  • 16.07.2024. 17:42

Предсједник Јеврејског културно-просвјетног друштва "Ла Беневоленција" са сједиштем у Сарајеву Владимир Андрле поднио је пријаву Федералној управи полиције против извршног директора мостарског "Алуминија" и поглавара Јеврејске општине у Мостару Амира Гроса Кабирија.

Андрле је на друштвеној мрежи "Икс" објавио да је пријаву поднио због пријетње коју му је Кабири наводно упутио.

Иначе, Кабири, који је поглавар Јеврејске заједнице у Мостару, веома је гласан у пружању подршке Израелу од 7. октобра када је Хамас починио масакр над Јеврејима.

Након објаве о пријави против Кабирија, Андрле је одмах добио велику подршку бошњачке стране, као и градоначелника Сарајева Бењамине Карић. То није уопште изненађујуће, имајући у виду да је она одбила да осуди злочине Хамаса над Јеврејима који су почињени 7. октобра, те да је распиривала мржњу према Израелу на разним јавним скуповима подржавајући Палестину.

Такође, на појединим мостовима и институцијама у Сарајеву и данас су постављени транспаренти подршке Палестини, а одржано је и више митинга са којих су упућене увредљиве поруке на рачун Јевреја и државе Израел.

Због тога је Кабири јавно критиковао Карићеву, а, за разлику од њега, први је подржао Владимир Андрле, заједно са члановима Јеврејске заједнице Сарајево.

Односи између њих двојице објашњавају нападе на Кабирија у посљедњих неколико дана и чини се да представљају добро испланирану кампању, која има за циљ политички добитак о којем сања Андрле.

Владимир Андрле има дугу историју контроверзних акција и његов рад многи не подржавају, за разлику од Карићеве.

Према изјавама Срниних саговорника, који су жељели да остану анонимни, сада, када је Јакоб Финци ушао у године, Андрлеове сарајевске политичке аспирације су да буде на челу Јеврејских заједница у БиХ. Према томе, позадина његових потеза постаје јаснија, а Андрлеови поступци посљедњих дана могли би уједно бити и потврда тврдњи Срнининх саговорника о његовим мотивима и амбицијама.

Очигледно је да он види Кабирија као свог јединог озбиљног противника који ће наслиједити ову позицију, а да би стекао поене, бира тактику бацања љаге на Кабиријево име.

Поједини критичари кажу за Срну да Владимир Андрле у својству "културњака" никада није организовао неке догађаје са Србима или Хрватима, те да служи само бошњачкој страни, а што се тиче подршке коју добија од њих посљедњих дана, све постаје јасније и очигледније.

Пратећи Кабиријеве поступке од октобра прошле године, биће занимљиво свједочити каква би била његова реакција на посљедње дневне нападе на њега.

Као и БиХ, и Јеврејска заједница је подијељена на три сегмента у којима постоје несугласице и сукоби, а сада је први пут да су те несугласице изашле у јавност.

Три велике јеврејске заједнице у БиХ налазе се у Сарајеву, Бањалуци и Мостару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.