Objavio na mrežama

Bošnjački pulen iz Jevrejske zajednice u Sarajevu podnio prijavu protiv poglavara Jevreja u Mostaru Kabirija

  • Izvor: SRNA
  • 16.07.2024. 17:42

Predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva "La Benevolencija" sa sjedištem u Sarajevu Vladimir Andrle podnio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv izvršnog direktora mostarskog "Aluminija" i poglavara Jevrejske opštine u Mostaru Amira Grosa Kabirija.

Andrle je na društvenoj mreži "Iks" objavio da je prijavu podnio zbog prijetnje koju mu je Kabiri navodno uputio.

Inače, Kabiri, koji je poglavar Jevrejske zajednice u Mostaru, veoma je glasan u pružanju podrške Izraelu od 7. oktobra kada je Hamas počinio masakr nad Jevrejima.

Nakon objave o prijavi protiv Kabirija, Andrle je odmah dobio veliku podršku bošnjačke strane, kao i gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić. To nije uopšte iznenađujuće, imajući u vidu da je ona odbila da osudi zločine Hamasa nad Jevrejima koji su počinjeni 7. oktobra, te da je raspirivala mržnju prema Izraelu na raznim javnim skupovima podržavajući Palestinu.

Takođe, na pojedinim mostovima i institucijama u Sarajevu i danas su postavljeni transparenti podrške Palestini, a održano je i više mitinga sa kojih su upućene uvredljive poruke na račun Jevreja i države Izrael.

Zbog toga je Kabiri javno kritikovao Karićevu, a, za razliku od njega, prvi je podržao Vladimir Andrle, zajedno sa članovima Jevrejske zajednice Sarajevo.

Odnosi između njih dvojice objašnjavaju napade na Kabirija u posljednjih nekoliko dana i čini se da predstavljaju dobro isplaniranu kampanju, koja ima za cilj politički dobitak o kojem sanja Andrle.

Vladimir Andrle ima dugu istoriju kontroverznih akcija i njegov rad mnogi ne podržavaju, za razliku od Karićeve.

Prema izjavama Srninih sagovornika, koji su željeli da ostanu anonimni, sada, kada je Jakob Finci ušao u godine, Andrleove sarajevske političke aspiracije su da bude na čelu Jevrejskih zajednica u BiH. Prema tome, pozadina njegovih poteza postaje jasnija, a Andrleovi postupci posljednjih dana mogli bi ujedno biti i potvrda tvrdnji Srnininh sagovornika o njegovim motivima i ambicijama.

Očigledno je da on vidi Kabirija kao svog jedinog ozbiljnog protivnika koji će naslijediti ovu poziciju, a da bi stekao poene, bira taktiku bacanja ljage na Kabirijevo ime.

Pojedini kritičari kažu za Srnu da Vladimir Andrle u svojstvu "kulturnjaka" nikada nije organizovao neke događaje sa Srbima ili Hrvatima, te da služi samo bošnjačkoj strani, a što se tiče podrške koju dobija od njih posljednjih dana, sve postaje jasnije i očiglednije.

Prateći Kabirijeve postupke od oktobra prošle godine, biće zanimljivo svjedočiti kakva bi bila njegova reakcija na posljednje dnevne napade na njega.

Kao i BiH, i Jevrejska zajednica je podijeljena na tri segmenta u kojima postoje nesuglasice i sukobi, a sada je prvi put da su te nesuglasice izašle u javnost.

Tri velike jevrejske zajednice u BiH nalaze se u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)