Мостар

Болесног Србина деложирају из стана у центру Мостара

  • Извор: СРНА
  • 19.06.2024. 11:53

Запослени у Градској управи Мостара дошли су на врата стана у центру Мостара да деложирају Србина из овог града Драгана Златковића, који је изјавио Срни да је болестан, да није отворио врата и да је деложација одгођена.

"У шоку сам. Дошли су да ме деложирају из мог стана у којем живим 40 година, овдје ми је лична, возачка, здравствено осигурање, посао, стаж. Мој стан су дали извјесном Ивици Гудељевићу из Брчког. Замислите апсурда да смо са Гудељевићем због свога стана 20 година по судовима. Све пресуде су ишле у нашу корист, односно корист мога покојног оца", рекао је Златковић.

Он је истакао да су Кантонални суд у Мостару, па Врховни суд Федерације БиХ пресудили у корист Златковића, али да све то није довољно.

Дјевојчицу монструозно силовало више дјечака

Дјевојчицу монструозно силовало више дјечака

"Поново ми куцају на врата. Двадесет година након пресуда хоће да ми отму стан у центру Мостара. Ово је класична отимачина, корупција. Ако се не поштују ни судске одлуке, не знам шта да мислим, већ да све ово има и политичку позадину", рекао је Златковић.

Златковић је рекао да је разочаран, огорчен и да не може да вјерује шта се дешава.

Он је предочио сву документацију која свједочи двадесетогодишњој правној драми и борби ове породице за своју имовину.

Велисав Златковић, отац Драгана Златковића, 1998. године поднио је захтјев за поврат трособног стана у Мостару на адреси Бруне Бушића четири, површине 85 метара квадратних. Тадашња општина Мостар - Југозапад одбила је да Златковићу врати стан. Овај поступак окончан је пресудом Кантоналног суда Мостар 2003. године и Златковић је 2020. године уведен у посјед стана од када га неометано користи.

Велисав је прије рата купио стан од војске, сачинио уговор који је према законским прописима овјерен од правобраниоца и суда и предат на овјеру Пореској управи. Плаћена је купопродајна цијена, а по пракси суда то се сматра имовином, јер су испуњени сви услови по садашњој судској пракси да се стан укњижи. Свој стан платили су 14. фебруара 1992. за шта посједују све доказе.

Проблеми настају када је Ивици Гудељевићу запосленом у Министарству одбране ФБиХ стан додијељен 2005. године, односно након доношења пресуде Кантоналног суда у Мостару да се Златковићу враћа његов стан, што је, како тврди Златковићев адвокат, незаконито и супротно члану 11 Закона о стамбеним односима.

Стјепановић: Америка санкцијама жели да заплаши све који имају било какву повезаност са Додиком

Стјепановић: Америка санкцијама жели да заплаши све који имају било какву повезаност са Додиком

"Ивица Гудељић је покушао путем суда да исходи понављање поступка, међутим Врховни суд ФБиХ га је одбио 6. фебруара 2008. године. Кантонални суд Мостар одбацио је тужбу Гудељевића за понављање поступка који је окончан пресудом од 9. децембра 2003. године. Велисав умире 26. новембра 2023. године, а прије тога је сину Драгану Златковићу код нотара преписао стан", навео је адвокат.

Служба за заједничке послове ФБиХ, која је преузела управљати имовином федералног Министарства одбране, достављају граду Мостару акт и траже деложацију Златковића.

Златковићев адвокат тврди да Градска управа није могла донијети рјешење, јер је пресуда на снази.

"Поступак је окончан пресудом из 2003. године и не може се вршити обнова поступка јер су прошли законски рокови, нити град Мостар може игнорисати пресуду. Град Мостар доноси незаконито рјешење 12. септембра 2022. које никада није уручено Велисаву Златковићу и стављено је на огласну плочу града Мостара. Тим рјешењем је стан Велисава Златковића који је враћен пресудом стављен на располагање Служби за заједничке послове органа и тијела Федерације. Град Мостар даље наводи да су вишеструки корисници и да им престаје право кориштења стана и наводе да Велисав Златковић има на располагању стамбену јединицу у Београду и да су дужни предати кључеве граду Мостару. Не наводе нигдје уговор о купопродаји који је закључен између Војнограђевинске дирекције Сарајево, бившег ССНО-СФРЈ и Златковић Велисава", наводи адвокат.

Путин Киму поклонио руску лимузину Аурус

Путин Киму поклонио руску лимузину Аурус

Шеф Одјељења за друштвене дјелатности града Мостара Божо Ћорић рекао је да је град Мостар, по закону, само извршилац захтјева Службе за заједничке послове органа и тијела Федерације БиХ.

"То је војни стан који припада Министарству одбране ФБиХ, односно Служби за заједничке послове органа и тијела ФБиХ. Они су нама доставили попис од 38 станова гдје требамо извршити деложацију. Ради се по налогу Службе за заједничке послове, а не о одлуци или хиру града Мостара. Ако је дошло до неких промјена, нама Служба треба дати инструкцију", рекао је Ћорић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм