Особа са америчке црне листе

Блокирани рачуни и у другом ентитету

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2024. 19:20

Банке у другом ентитету почеле су да блокирају рачуне особама на црној листи америчке администрације. Страхују од забране међународних новчаних трансакција.

Рачуни су угашени и предсједавајућем Представничког дома Парламента БиХ Маринку Чавари. Обратио се писмом Савјету министара у коме наводи да није у могућности да прима плату. Тражи заштиту и позива се на Европску конвенцију о људским правима и Устав БиХ.

"Желим да истакнем, како је на овај начин дошло до грубог кршења мојих права остварених на основу радног односа, јер се у конкретном не ради о било каквом трансферу новца, нити сличном пословању с пословним банкама. Право на плату је моје људско право гарантовано Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама, а која је дио Устава БИХ", навео је Чавара.

Тренутна законска рјешења не допуштају да запослени у институцијама БиХ примају плату на било који други начин осим преко банака. Република Српска је нашла тренутно рјешење да платни промет иде преко Пошта Српске, каже министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић, али напомиње да је овдје јасно да постоји сила која жели да вас ограничи. 

„Ми смо у једној ситуацији која је апсолутно нова, коју не предвиђа закон нити у економском смислу здрав разум. Са те стране би требало изнаћи рјешења за оне људе који су остварили своја примања, да их и остваре. Још увијек трагамо да нађемо модалитет како ћемо то превазићи“, истакао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара.

Одговоре од банака нисмо успјели добити. Банке у БиХ имају механизам и правни основ да затворе рачун особи или одређеном предузећу за које они процијене да су сумњиви или су под санкцијама, речено је за АТВ из Агенције за банкарство Федерације. Ипак у штуром одговору напомињу да одлуке морају бити у складу са законима у БиХ. 

"Банке самостално управљају ризицима што укључује и доношење одлука о заснивању, праћењу, одржавању и раскиду пословног односа са клијентима. Агенција за банкарство ФБиХ континуирано надзире банке, усмјерава на законито пословање у циљу одржавања и јачања стабилности банкарског система, заштите интереса свих корисника финансијских услуга, грађана и привреде", рекли су из Агенције за банкарство Федерације.

Америчка амбасада у БиХ сав терет пребацује на домаће банке без одговора на који начин треба да се понашају у складу са најновијим притисцима. Све ово се дешава одмах након што је вршилац дужности помоћника америчког министра финансија Ана Морис запријетила банкама у БиХ у којима особе са ОФАК-ове црне листе имају своје рачуне.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина