Osoba sa američke crne liste

Blokirani računi i u drugom entitetu

  • Izvor: ATV
  • 28.03.2024. 19:20

Banke u drugom entitetu počele su da blokiraju račune osobama na crnoj listi američke administracije. Strahuju od zabrane međunarodnih novčanih transakcija.

Računi su ugašeni i predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinku Čavari. Obratio se pismom Savjetu ministara u kome navodi da nije u mogućnosti da prima platu. Traži zaštitu i poziva se na Еvropsku konvenciju o ljudskim pravima i Ustav BiH.

"Želim da istaknem, kako je na ovaj način došlo do grubog kršenja mojih prava ostvarenih na osnovu radnog odnosa, jer se u konkretnom ne radi o bilo kakvom transferu novca, niti sličnom poslovanju s poslovnim bankama. Pravo na platu je moje ljudsko pravo garantovano Еvropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a koja je dio Ustava BIH", naveo je Čavara.

Trenutna zakonska rješenja ne dopuštaju da zaposleni u institucijama BiH primaju platu na bilo koji drugi način osim preko banaka. Republika Srpska je našla trenutno rješenje da platni promet ide preko Pošta Srpske, kaže ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, ali napominje da je ovdje jasno da postoji sila koja želi da vas ograniči. 

„Mi smo u jednoj situaciji koja je apsolutno nova, koju ne predviđa zakon niti u ekonomskom smislu zdrav razum. Sa te strane bi trebalo iznaći rješenja za one ljude koji su ostvarili svoja primanja, da ih i ostvare. Još uvijek tragamo da nađemo modalitet kako ćemo to prevazići“, istakao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Odgovore od banaka nismo uspjeli dobiti. Banke u BiH imaju mehanizam i pravni osnov da zatvore račun osobi ili određenom preduzeću za koje oni procijene da su sumnjivi ili su pod sankcijama, rečeno je za ATV iz Agencije za bankarstvo Federacije. Ipak u šturom odgovoru napominju da odluke moraju biti u skladu sa zakonima u BiH. 

"Banke samostalno upravljaju rizicima što uključuje i donošenje odluka o zasnivanju, praćenju, održavanju i raskidu poslovnog odnosa sa klijentima. Agencija za bankarstvo FBiH kontinuirano nadzire banke, usmjerava na zakonito poslovanje u cilju održavanja i jačanja stabilnosti bankarskog sistema, zaštite interesa svih korisnika finansijskih usluga, građana i privrede", rekli su iz Agencije za bankarstvo Federacije.

Američka ambasada u BiH sav teret prebacuje na domaće banke bez odgovora na koji način treba da se ponašaju u skladu sa najnovijim pritiscima. Sve ovo se dešava odmah nakon što je vršilac dužnosti pomoćnika američkog ministra finansija Ana Moris zaprijetila bankama u BiH u kojima osobe sa OFAK-ove crne liste imaju svoje račune.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.