ATV

Doktor pravnih nauka

Blagojević citirao Ustav BiH: OHR obmanjuje samog sebe

  • Izvor: SRNA
  • 18.09.2023. 18:02

Doktor pravnih nauka i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Blagojević istakao je da je pravno neutemeljena tvrdnja Kancelarije OHR-a o navodnom nepostojanju granice između Republike Srpske i Federacije BiH.

Tekst profesora Blagojevićeva za Srnu prenosimo u cijelosti:

U saopštenju Kancelarije OHR-a od 18. septembra ove godine, koje je objavljeno na Tviteru (mreža H), iznosi se pravno neutemeljena tvrdnja o navodnom nepostojanju granice između Republike Srpske i Federacije BiH. S tim u vezi, iz OHR-a su se krivo pozvali na član 1.4. Ustava BiH, navodeći da u njemu piše nešto čega u stvarnosti nema u toj ustavnoj odredbi.

OHR komentarisao bilborde

OHR komentarisao bilborde "Granica postoji" nakon Trivićkine izjave da ih se plaši

Tako iz OHR-a kažu da u članu 1.4. Ustava BiH navodno piše da: "Nijedan entitet neće sprovoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta".

Međutim, to što je iznio OHR je gruba neistina, jer u članu 1.4. Ustava BiH, u tekstu tog ustava dostupnom na službenom portalu Ustavnog suda BiH (pristup od 18. septembra 2023. godine), piše sljedeće: "Nijedan entitet neće sprovoditi bilo kakvu kontrolu na GRANICI između entiteta".

Ustavni sud BiH na svom portalu je veoma jasno naglasio da je citirani prevod zvaničan prevod Ustava BiH od strane Kancelarije OHR-a u Sarajevu, pa je očigledno da ta kancelarija saopštenjem od 18. septembra 2023. godine nije samo pokušala da obmane domaću javnost o ovom pitanju, već je obmanula i samu sebe.

Naime, Ustavni sud BiH je na svom portalu kod prevoda teksta Ustava BiH na domaće jezike najprije jasno ukazao da je to prevod Kancelarije OHR-a u Sarajevu, a onda je dao taj prevod u kojem je Kancelarija OHR-a napisala ono što piše u članu 1.4. Ustava BiH, a tu piše, treba to još jedanput ponoviti, da: "Nijedan entitet neće sprovoditi bilo kakvu kontrolu na GRANICI između entiteta".

Vulić: Kada pored predivne Srpske tražiš zagrljaj OHR-a, zna se čiji si saveznik

Vulić: Kada pored predivne Srpske tražiš zagrljaj OHR-a, zna se čiji si saveznik

Kancelarija OHR-a nije ni mogla drugačije prevesti sve ovo sa engleskog jezika, jer u verziji Ustava na engleskom jeziku, takođe na portalu Ustavnog suda BiH, član 1.4. Ustava BiH glasi: "Neither Entity shall establish controls at the BOUNDARY between the Еntities".

Kancelarija OHR-a nije ni mogla drugačije prevesti citiranu ustavnu odredbu, jer koji god od ozbiljnih rječnika engleskog jezika da koristimo, recimo Oksfordski rječnik za napredno učenje, riječ BOUNDARY znači granica.

Iz svega ovoga možemo zaključiti ne samo da OHR o ovome obmanjuje javnost i sebe u svom saopštenju od 18. septembra 2023. godine, već možemo da zaključimo i o neustavnosti Odluke Ustavnog suda BiH, broj U-5/98 iz januara 2000. godine, na koju se OHR takođe pokušao osloniti u svom saopštenju.

Naime, tom odlukom Ustavni sud BiH je neustavno odlučio da je riječ "granica" u tadašnjem članu 2. stav 2. Ustava Republike Srpske navodno neustavna.

Kojić za ATV: Ni OHR ni Trivićka ne razumiju poruku bilborda

Kojić za ATV: Ni OHR ni Trivićka ne razumiju poruku bilborda "Granica postoji"

Ali nigdje u toj odluci Ustavni sud BiH nije napisao niti objasnio kojem članu Ustava BiH je navodno suprotna ta riječ iz Ustava Republike Srpske.

Nije to Ustavni sud BiH ni mogao učiniti kada, kako je pokazano, Ustav BiH u članu 1.4. propisuje da postoji granica između Republike Srpske i Federacije BiH.

Zato, dakle, takva odluka Ustavnog suda BiH sadrži samo paušalnu tvrdnju tog suda o navodnoj neustavnosti riječi "granica između entiteta", što upravo tu odluku Ustavnog suda BiH čini neustavnom, usljed čega je predmetno saopštenje OHR-a i zbog toga lišeno svakog valjanog pravnog osnova.

Ovo je vrijedilo istaći, jer kao što istinitost u njenom najopštijem smislu ne zavisi od toga ko je nešto rekao nego šta je i kako je rečeno, tako ni pravna valjanost ne počiva na tome koja pravosudna vlast je nešto rekla i odlučila, već da li to što je rekla odgovara pravnoj istini sadržanoj u pravnom propisu, a to je ovaj put bio Ustav BiH.

Radanović za ATV: U našem narodu linija razgraničenja je granica

Radanović za ATV: U našem narodu linija razgraničenja je granica

Doduše, možda će OHR nakon ovog teksta član 1.4. Ustava BiH prevesti sasvim drugačije i onda to dostaviti Ustavnom sudu BiH da postavi na svoj portal umjesto sadašnjeg prevoda tog člana. U tom slučaju ovaj moj tekst će biti svojevrsno svjedočanstvo njihovog beščašća.

Osim toga, i ako OHR naredi Ustavnom sudu BiH da postojeći prevod ukloni sa svog portala i umjesto riječi "GRANICA između entiteta" stavi riječi "međuentitetska linija", opet ostaje tekst Ustava BiH na engleskom jeziku. A u toj verziji ne piše ono čime bi OHR da obmane sve nas i sebe, već piše "BOUNDARY between the Еntities", to jest "GRANICA između entiteta", što je na isti način napisano i propisano ne samo u članu 1.4. Ustava BiH, već i u članu 1. Aneksa 2. Dejtonskog mirovnog ugovora. 

Pratite nas i putem Vibera