Istraživanje SEON-a

BiH na 9. mjestu u svijetu po riziku od sajber prijetnji

  • Извор: Независне
  • 29.10.2021. 10:03

Na poražavajućem devetom mjestu u svijetu našla se BiH po riziku od sajber prijetnji.

Istraživanje je radio SEON, kompanija koja se bavi bezbjednošću na internetu, a među njihovim klijentima su najveće svjetske kompanije kojima treba usluga zaštite podataka, uključujući, recimo, avio-kompaniju "AirFrance".

"Globalni izvještaj o sajber kriminalu: Koje su zemlje najugroženije?" je naziv ovog istraživanja, u kojem je Mjanmar označen kao najmanje bezbjednija država u ovoj oblasti.

Slijede Kambodža, Honduras, Bolivija, Mongolija, Alžir, Zimbabve, Nikaragva, BiH te Salvador.

Kada je u pitanju Globalni indeks sajber bezbjednosti, Danska je na prvom mjestu, Njemačka na drugom, a Sjedinjene Američke Države na trećem. Slijede Norveška, Velika Britanija, Kanada, Švedska, Australija, Japan, te Nizozemska, koja je na 10. poziciji.

"Ovo su zemlje u kojima je sajber bezbjednost najjača, a ljudi su najzaštićeniji od sajber kriminala kroz zakonodavstvo i tehnologiju", ističe se u ovom opširnom istraživanju.

Pri samom dnu tabele je BiH, na 86. poziciji, od ukupno 94 zemlje obuhvaćene ovim izvještajem. Time se BiH, dakle, našla u društvu zemalja koje nude najmanju zaštitu od ove vrste kriminala.

"Ove zemlje imaju veoma slabo zakonodavstvo u vezi sa sajber kriminalom ili ga uopšte nemaju, pa stoga nose najveći rizik za obavljanje transakcija koje uključuju vaše lične podatke", navedeno je u istraživanju.

Inače, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno su saopštili da u saradnji s Interpolom učestvuju u kampanji #SamoJedanKlik, koja ima za cilj da upozori javnost na ključne taktike današnjih velikih sajber prijetnji, i da upravo samo jedan klik može napraviti veliku razliku u zaštiti vaših računarskih sistema, mreža i ličnih podataka od sajber kriminalaca.

"Osnovni moto kampanje je da 'kliknemo, dodirnemo ili prevučemo na stotine puta dnevno, često automatski', i ona nastoji podsjetiti javnost da treba da obratimo pažnju na sve naše radnje na mrežama. Ostati na oprezu najbolji je način za sprečavanje ove vrste kriminala i očuvanje našeg sajber prostora", naveli su iz MUP-a Republike Srpske.

Podsjetimo, početkom oktobra izvedena je velika policijska akcija zbog računarske prevare.

Naime, pripadnici FUP-a, u saradnji sa MUP-om Srpske, te dva kantonalna MUP-a izveli su ovu akciju na području oba entiteta, a uhapšeno je sedam osoba.

"Sumnjiče ih da su računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i 'phishinga' preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba", saopšteno je iz FUP-a.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм