Predstavnički dom

BiH dobila novi Savjet ministara

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 14:37

Poslanici Predstavničkog doma BiH podržali su novi saziv Savjeta ministara BiH.

Za je glasalo 23 poslanika a protiv je bilo njih 19. Niko nije bio suzdržan.

Nakon glasanja, novi ministri i zamjenici su položili zakletvu, a potom je predsjedavajući Predstavničkog doma zaključio drugu hitnu sjednicu ovog doma. 

Davor Bunoza (HDZ BiH) je novi ministar pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) civilnih poslova, Staša Košarac (SNSD) je ponovo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Nenad Nešić (DNS) je ministar bezbjednosti. Zoran Tegeltija (SNSD) je novi ministar finansija i trezora, Zukan Helez (SDP) je ministar odbrane. Elmedin Konaković (NIP) je ministar inostranih poslova, Edin Forto (Naša stranka) je dobio funkciju ministra za komunikacija i transporta BiH, Sevlid Hurtić (Pokret za državu) je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je Ljiljana Lovrić (HDZ BiH), zamjenika ministra bezbjednosti je Ivica Bošnjak (HDZ BiH). Slaven Galić je zamjenik ministra odbrane BiH (HDZ BiH), Josip Brkić (HDZ BiH) ministra inostranih poslova BiH.

Aleksandar Goganović (SNSD) je zamjenik ministra odbrane BiH, Ognjen Janjić je zamjenik ministra komunikacija i transporta. Marijana Mojić (SNSD) će biti zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Elvir Mahmuzić (Trojka) dobio je funkciju zamjenika ministra pravde BiH, Muhamed (Trojka) Hasanović zamjenik ministra finansija i trezora BiH a Duška Jurišić je zamjeniik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Istovremeno, potvrđeno je imenovanje Zorana Tegeltije i Zukana Heleza za zamjenike predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Poslanici SDA i DF-a rekli su tokom rasprave danas da neće glasati za novi saziv Savjeta ministara BiH.