Пропусти

Безбједносни скандал у БиХ: Да ли ће неко одговарати?

Велики безбједносни скандал потреса Службу за послове са странцима (СПС) БиХ након што су службеници Теренског центра у Бањалуци, у вријеме појачане пријетње терористичким нападом, пустили на слободу двојицу Ирачана који су затечени у илегалном боравку у БиХ.

Иако нису имали пасоше, те су илегално ушли и боравили у БиХ, Ирачани нису предати у Имиграциони центар, већ су ”почашћени” рјешењем о протјеривању - на добровољној бази. У преводу, пуштени су на слободу и од тада им се изгубио сваки траг.

Све се одиграло почетком априла, а о каквом се безбједносном пропусту ради свједочи чињеница да су у то вријеме све полицијске агенције у БиХ запримиле оперативну информацију о појачаној пријетњи терористичким нападом на територији цијеле земље. У информацији се наводило да потенцијална пријетња долази од особа афроазијског поријекла са француског говорног подручја.

Ухапшени у Лакташима

Пар дана, по пријему информације, полицијски службеници ПС Лакташи су у аутомобилу, британских регистарских ознака, зауставили два странца. Радило се о особама афроазијског поријекла, који су говорили француски језик. Да све буде још сумњивије испоставило се да су илегално ушли и боравили у БиХ.

На упит АТВ-а у ПУ Бањалука наводе да су двојица странаца приведена 8. априла.

”Полицијски службеници ПС Лакташи су у мјесту Јакуповци, град Лакташи, зауставили и контролисали ”BMW” страних регистарских ознака, у којем су се налазила два мушкарца. Према властитим изјавама радило се о држављанима Ирака који су позвани у станицу ради утврђивања околоности боравка и кретања на територији БиХ”, рекла је портпарол ПУ Бањалука Милана Стојановић.

Додаје да приведене особе нису посједовале важеће путне исправе, нити исказану намјеру боравка на територији БиХ.

”Посједовали су возачке дозволе издате од стране Републике Италије и одобрење за дужи боравак у Италији. Извршеним провјерама утврђено је да није евидентиран улазак наведених лица у БиХ. О свему је је обавијештена Служба за послове са странцима БиХ - Теренски центар Бањалука који су истог дана преузели наведене особе и возило ради предузимања мјера и радњи из њихове надлежности”, каже Стојановић.

Она каже да их је Служба за послове са странцима БиХ - Теренског центра Бањалука накнадо обавијестила да наведена лица нису спроведена у Имиграциони центар и да је донесено рјешење о протјеривању наведених са територије БиХ са забраном уласка на период од двије године.

”Сходно наведеном, не располажемо са информацијама гдје се наведена лица налазе”, истиче Стојановић.

Идентитет утврђен боравишном дозволом Италије

Жарко Лакета, директор Службе за послове са странцима БиХ, у одговору за АТВ наводи да је идентитет Ирачана утврђен провјерама кроз службене евиденције на основу важећих боравишних дозвола Италије, које су посједовали.

”Извршеним провјерама је установљено да лица нису пријавила свој боравак у БиХ у прописаном законском року, те им је изречена мјера протјеривања”, наводи Лакета.

На упит зашто ова два странца нису задржана у Имиграционом центру у Служби одговарају да је Законом о странцима (члан 118.) прописано да се странцу одређује стављање под надзор у сљедећим случајевима:

а) ако постоје основи сумње да би након доношења рјешења о протјеривању слободно и неограничено кретање странца могло угрозити јавни поредак, јавни ред и мир или безбједност или међународне односе БиХ или представљати пријетњу јавном здрављу у БиХ, односно ако је утврђена да представља пријетњу за јавни поредак, јавни ред и мир или безбједност БиХ”, наводи се у одгору.

б) ради осигурања извршења рјешења о протјеривању или у другом случају када му је изречена мјера протјеривања, ако постоје основи сумње да ће странац побјећи или на други начин онемогућити извршење одлука

ц) када постоји сумња у истинитост навода странца о његовом идентитету, а изречена му је мјера протјеривања.

”У конкретном случају нису били испуњени услови за стављање странаца под надзор смјештајем у Имиграциони центар. Предметна лица су имала довољан износ новчаних средстава за напуштање територије БиХ добровољно, у року који је наложен у рјешењу”, наводи Лакета.

У БиХ дошли из Европске уније

Конкретан одговор је изостао на питање да ли се двојица Ирачана и даље налазе у БиХ или су напустили земљу.

”Уколико страни држављани не напусте БиХ добровољно у року који је наложен, исти се могу ставити под надзор у Имиграциони центар ради присилног удаљења”, наводи Лакета у одговору.

Извори АТВ-а откривају да су двојица Ирачана у Италији тражили азил и на основу тога су добили боравишне дозволе те земље, што им не омогућава кретање у БиХ. Њихов улазак у БиХ није евидентиран, што значи да су у земљу ушли илегално, мимо граничних контрола и провјера. Будући да сви мигранти теже одласку у земље Европске уније питање свих питања је зашто су двојица Ирачана ишли у контра смјеру?! Ако су већ имали боравишне дозволе Италије, зашто су илегално, без пасоша, били у БиХ?

Да ли они заиста представљају безбједносну пријетњу по БиХ није могуће утврдити разговором који је с њима обављен у Теренској канцеларији у Бањалуци, нити су њихови одговори, ма какви били, могли бити провјерени у тако кратком времену.

Како ће без пасоша напустити земљу?

АТВ сазнаје да се Теренска канцеларија Бањалука у конкретном случају обраћала Имиграционом центру са упитом да ли имају довољно капацитета за пријем ове двије особе и добили су позитиван одговор. Зашто тамо нису завршили познато је само Теренској канцеларији Бањалука.

Нејасно је и на који начин ће двојица Ирачана напустити земљу, када без пасоша то не могу учинити на легалан начин? Једино што је јасно је то да полицијске агенције у БиХ тренутно не знају да ли сe двојица Ирачана и даље налазе у БиХ и којим послом. С апспекта безбједности грађана, такво поступање надлежних представља апсолутни дилетантизам за који би неко мора одговарати.

Предраг Ћеранић, професор Факултета безбједносних наука, каже да ово није први такав случај, те да је све што се тиче миграната помало сива зона.

”То је недовољно уређена област и мислим да су власти превише толерантне према мигрантима. Вјероватно сматрају да се они неће дуго задржавати у БиХ. Проблем су и смјештајни капацитети и вјероватно је то био један од разлога зашто су у том случају били толерантни. Такве ситуације се често дешавају без посљедица”, каже Ћеранић.


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина