Предсједник Јеврејске општине Добој

Атијас: Шмит као грађанин добродошао да ода почаст Јеврејима страдалим од нацистичког режима

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2023. 16:11

Предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас поручио да је Кристијан Шмит, без обзира на исказану идеолошку склоност, као грађанин добродошао да у овом граду посјети Јеврејски културни центар са синагогом и помоли се за све Јевреје страдале од нацистичког режима током Другог свјетског рата.

"Свако треба да се моли за мртве без обзира на вјерско или национално поријекло жртве", изјавио је Срни Атијас, коментаришући материјал који су припремили сарадници Центра за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ Републике Српске, у којем је наведено да је идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

Атијас каже да, с обзиром на то да нема легитимитет високог представника, Шмит у својству грађанина, као и сви други, може да ода почаст за 89 невино страдалих Јевреја Добоја чија имена се налазе на Спомен-плочи јеврејских жртава фашистичког терора у периоду 1941-1942. године.

Политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили су бројни скандали, а највећи, који је касније заташкан, био је 2007. године када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса, објавио је Центар за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ Републике Српске.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук /партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу, подсјетио је ЦДПИ у материјалима које је објавио на свом сајту.

Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.

Пратите нас и путем Вибера