Predsjednik Jevrejske opštine Doboj

Atijas: Šmit kao građanin dobrodošao da oda počast Jevrejima stradalim od nacističkog režima

  • Izvor: SRNA
  • 23.09.2023. 16:11

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas poručio da je Kristijan Šmit, bez obzira na iskazanu ideološku sklonost, kao građanin dobrodošao da u ovom gradu posjeti Jevrejski kulturni centar sa sinagogom i pomoli se za sve Jevreje stradale od nacističkog režima tokom Drugog svjetskog rata.

"Svako treba da se moli za mrtve bez obzira na vjersko ili nacionalno porijeklo žrtve", izjavio je Srni Atijas, komentarišući materijal koji su pripremili saradnici Centra za društveno-politička istraživanja /CDPI/ Republike Srpske, u kojem je navedeno da je ideološki i politički diskurs Kristijana Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

Atijas kaže da, s obzirom na to da nema legitimitet visokog predstavnika, Šmit u svojstvu građanina, kao i svi drugi, može da oda počast za 89 nevino stradalih Jevreja Doboja čija imena se nalaze na Spomen-ploči jevrejskih žrtava fašističkog terora u periodu 1941-1942. godine.

Političku karijeru Kristijana Šmita obilježili su brojni skandali, a najveći, koji je kasnije zataškan, bio je 2007. godine kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, objavio je Centar za društveno-politička istraživanja /CDPI/ Republike Srpske.

Njemački časopis "Kontraste" pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk /partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu, podsjetio je CDPI u materijalima koje je objavio na svom sajtu.

Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: