Тема дана

"Апсурдан и нелегитиман начин избора ПДП-овог делегата"

  • Извор: АТВ
  • 02.07.2024. 20:35

Народна скупштина - највише законодавно и једино надлежно тијело у којем по слову закона изабрани посланици одлучују о пет имена које ће о националном интересу одлучивати у Дому народа БиХ. Умјесто 83 народна посланика која тајно гласају за кандидате са листа, ЦИК је избор ПДП-овог Ненада Вуковића за петог делегата приредила више за рубрику "Вјеровали или не“ .

Након оваквог жријебања, јасно је да оно не обавезује никог, нарочито јер ЦИК БиХ није надлежна за избор делегата ни из Републике Српске, а ни другог ентитета. Посебно је апсурдна чињеница да је до свега дошло након што је Уставни суд БиХ поништио избор петог делегата из Републике Српске јер ПДП-ова листа није могла бити призната због неправилног гласања за ПДП-ову листу. 

Све то, очигледно, води прекрајању изборне воље грађана Републике Српске. 

Није то покушао да сакрије ни новопечени делегат ПДП-а који је одмах по именовању открио намјеру да у Дому народа покушава изгласати неповјерење Савјету министара БиХ, а потом и промијенити његову структуру. 

Намјере ПДП-а могле би да воде још већем апсурду, јер пет раније изабраних делегата у Народној скупштини једини имају легитимитет, као и њихове досадашње одлуке због чега СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ најављује да неће напустити досадашње делегатско мјесто. Вуковић ће, заправо, новим избором довести до преседана у Дому народа.

Детаљније о овој теми погледајте у Теми дана Централних вијести:

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм