Tema dana

"Apsurdan i nelegitiman način izbora PDP-ovog delegata"

  • Izvor: ATV
  • 02.07.2024. 20:35

Narodna skupština - najviše zakonodavno i jedino nadležno tijelo u kojem po slovu zakona izabrani poslanici odlučuju o pet imena koje će o nacionalnom interesu odlučivati u Domu naroda BiH. Umjesto 83 narodna poslanika koja tajno glasaju za kandidate sa lista, CIK je izbor PDP-ovog Nenada Vukovića za petog delegata priredila više za rubriku "Vjerovali ili ne“ .

Nakon ovakvog žrijebanja, jasno je da ono ne obavezuje nikog, naročito jer CIK BiH nije nadležna za izbor delegata ni iz Republike Srpske, a ni drugog entiteta. Posebno je apsurdna činjenica da je do svega došlo nakon što je Ustavni sud BiH poništio izbor petog delegata iz Republike Srpske jer PDP-ova lista nije mogla biti priznata zbog nepravilnog glasanja za PDP-ovu listu. 

Sve to, očigledno, vodi prekrajanju izborne volje građana Republike Srpske. 

Nije to pokušao da sakrije ni novopečeni delegat PDP-a koji je odmah po imenovanju otkrio namjeru da u Domu naroda pokušava izglasati nepovjerenje Savjetu ministara BiH, a potom i promijeniti njegovu strukturu. 

Namjere PDP-a mogle bi da vode još većem apsurdu, jer pet ranije izabranih delegata u Narodnoj skupštini jedini imaju legitimitet, kao i njihove dosadašnje odluke zbog čega SNSD-ova Snježana Novaković Bursać najavljuje da neće napustiti dosadašnje delegatsko mjesto. Vuković će, zapravo, novim izborom dovesti do presedana u Domu naroda.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u Temi dana Centralnih vijesti:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: