Министар финансија и трезора

Амиџић: Опозиционари јањичари заборављају интересе нашег народа

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2024. 12:20

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да је његов замјеник Мухамед Хасановић потписао захтјев Централне изборне комисије БиХ којим се одобравају додатна средства.

Амиџић је навео да то не би било проблематично када би имало економски резон и, како каже, то показује колико је држава БиХ  бесмислена.

"ЦИК не да је тијело које се бави провођењем избора него је то тијело које пише буџет и на тај начин доводи у питање функционисање свих других буџетских корисника. У једној земљи апсурда, каква је БиХ, имате ситуацију да ЦИК може да пошаље буџетски захтјев колики год она сматра да је неопходан и, да с друге стране, имате ситуацију да та средства буду обезбијеђења“, навео је Амиџић и упитао да ли неко мисли да је нормално да ЦИК буде испред Граничне полиције, Министарства за људска права и избјеглице, испред Парламента и многих других.

"Њих то не интересује. Они напишу онакав захтјев какав мисле да треба и ми бисмо требали да, као Министарство, одобримо та средства. Ја у том Министарству нисам спреман да одобрим такав захтјев. Нажалост, постоји такво уређење гдје замјеник министар може то да потпише и на тај начин брани интересе Бошњака што разумијем али мислим да ово није нормална пракса“, рекао је Амиџић.

Амиџић је упитао како ће функционисати БиХ.

"Још ако узмемо у обзир да су они навели сто педесет милиона КМ које су неопходне за провођење у будућем периоду, најбоље би било да буџет БиХ постоји само да они могу да набављају камере и скенере које су већ набавили. То је озбиљан проблем и то нема никакву економску логику“, рекао је Амиџић.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић подсјетио је да је трпио озбиљне критике како је наводно одобрио средства за провођење избора по наметнутом закону.

"Више пута сам рекао да у обје инструкције које сам потписао се не налазе средства која су неопходна да се проводи тзв. Шмитов изборни закон. Колеге из опозиције су ме прозивале да сам лагао, обезбиједио средства али како наш народ каже 'ако лаже коза не лаже рог'. Поставља се питање ако су била обезбијеђена средства зашто је Хасановић морао да обезбиједи додатних близу 4,2 милиона КМ за ЦИК“, рекао је Амиџић.

Он је навео да се сада види ко је говорио а ко није говорио истину.

"Ми као Министарство нисмо обезбиједили ни једну КМ ЦИК да би се проводио наметнути закон и онда су у канцеларији ОХР као сарадника нашли бошњачку компоненту која има свој интерес да то подржи и они су то подржали“, рекао је Амиџић.

Амиџић је коментарисао и понашање опозиције у Републици Српској.

"Оно што ме жалости јесте да смо у вријеме Отоманског царства имали ратнике јањичаре а данас имате опозиционаре јањичаре који су спремни да сарађују са Бошњацима и Хрватима и да излазе њима у сусрет а да заборављају интерес нашег народа. Гдје су сада ти опозициони лидери да објасне ову ситуацију“, каже Амиџић.

Он је додао да му није било драго када смо имали ситуацију да имамо наметнути закон који гура бошњачка компонента и закон унутар Српске.

"Оно што је било између је опозиција која умјесто да се сврстала на страну партија из Српске они су одмах дали легитимитет наметнутом закону“, каже Амиџић.

Како каже, јасно је шта је био циљ.

"Циљ је био да на изборе изађу бошњачке партије и ови који се називају опозицијом унутар Српске и на тај начин да мијењају политичку слику унутар наше Републике. То у политичком смислу није добро и на то се мора дати одговор“, каже Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм