Свестрани младић

Амар је љети скипер на Уни, зими чува Ирвасе у Финској

  • Извор: Аваз
  • 24.08.2024. 10:05

Амар Алагић из Бихаћа, града на ријеци Уни, све је само не обичан младић.

Он је љети скипер и туристички водич на Уни у Бихаћу, а зими је водич, ловац на поларну свјетлост и чобан на фарми ирваса у најсјевернијем дијелу Финске.

Алагић је за “Аваз” објаснио како се нашао у далекој Финској.

Напад ножем у Њемачкој, три особе убијене

Напад ножем у Њемачкој, три особе убијене

“Одрастање уз Уну ме навело да се почнем бавити спортовима на води, али и то што је мој отац био водич на дивљим водама. Године 2016. покренули смо ‘Уна Кајак Сафари’, агенцију за кајак и рафтинг на ријеци Уни. Данас имамо посјете како домаћих људи тако и странаца из цијелог свијета. Поносан сам што сам успио спојити љубав и посао у једно и живјети у том ритму”, казао је Алагић.

Кајак је, додаје, његова највећа љубав те, кад није сезона на Уни, заједно са својим пријатељима плови другим ријека и открива љепоте регије. С обзиром на то да зими није баш најугодније возити кајак, иако је могуће, то га је навело да тражи нове изазове.

“Један од тих изазова претходне зиме био је сјевер Финске, Лапланд. Кад ми се пружила прилика, искрено, било ме мало страх, али ипак је то била прилика која се једном у животу добије и не одбија. Тако да сам радио као водич, имао сам вишедневне туре са студентима”, навео је Алагић.

Будући да сезона са студентима траје кратко, а он је имао жељу дуже остати, како би боље упознао културу Финске, нашао је привремени посао на фарми ирваса, гдје је провео два мјесеца.

УЗНЕМИРУЈУЋЕ! Стравичан судар камиона и аутобуса, једна особа погинула, 15 повријеђено

УЗНЕМИРУЈУЋЕ! Стравичан судар камиона и аутобуса, једна особа погинула, 15 повријеђено

”Рад на фарми ми је много помогао да упознам културу. Лапланд је мјесто гдје обитава готово 200.000 ирваса, а настањује га 170.000 људи. Сваки дан ми је изгледао другачије. Једна тура траје око три сата, а дневно смо имали четири туре, тако да сам по цијели дан био вани. Најнижа температура је била минус 40, али само један дан. Јануар је био најхладнији и просјечна температура је била испод минус 30”, испричао је Алагић.

Алагић се осврнуо и на проблем градње хидроелектране на ријеци Уни.

“Сама помисао на градњу на извору Уне је апсурд. Тешко је схватити како се то уопће и дозволило. Позитивна слика свега тога што се дешавало на извору је то што је Уна ујединила све људе, али, ипак, у свему томе, најбоље је што је заустављена градња хидроелектране. Мислим да морамо много више штитити Уну. Проводити више еколошких акција, едуковати дјецу у школама, али и институције морају више радити на заштити Уне”, истакао је Алагић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.