Svestrani mladić

Amar je ljeti skiper na Uni, zimi čuva Irvase u Finskoj

  • Izvor: Avaz
  • 24.08.2024. 10:05

Amar Alagić iz Bihaća, grada na rijeci Uni, sve je samo ne običan mladić.

On je ljeti skiper i turistički vodič na Uni u Bihaću, a zimi je vodič, lovac na polarnu svjetlost i čoban na farmi irvasa u najsjevernijem dijelu Finske.

Alagić je za “Avaz” objasnio kako se našao u dalekoj Finskoj.

Napad nožem u Njemačkoj, tri osobe ubijene

Napad nožem u Njemačkoj, tri osobe ubijene

“Odrastanje uz Unu me navelo da se počnem baviti sportovima na vodi, ali i to što je moj otac bio vodič na divljim vodama. Godine 2016. pokrenuli smo ‘Una Kajak Safari’, agenciju za kajak i rafting na rijeci Uni. Danas imamo posjete kako domaćih ljudi tako i stranaca iz cijelog svijeta. Ponosan sam što sam uspio spojiti ljubav i posao u jedno i živjeti u tom ritmu”, kazao je Alagić.

Kajak je, dodaje, njegova najveća ljubav te, kad nije sezona na Uni, zajedno sa svojim prijateljima plovi drugim rijeka i otkriva ljepote regije. S obzirom na to da zimi nije baš najugodnije voziti kajak, iako je moguće, to ga je navelo da traži nove izazove.

“Jedan od tih izazova prethodne zime bio je sjever Finske, Lapland. Kad mi se pružila prilika, iskreno, bilo me malo strah, ali ipak je to bila prilika koja se jednom u životu dobije i ne odbija. Tako da sam radio kao vodič, imao sam višednevne ture sa studentima”, naveo je Alagić.

Budući da sezona sa studentima traje kratko, a on je imao želju duže ostati, kako bi bolje upoznao kulturu Finske, našao je privremeni posao na farmi irvasa, gdje je proveo dva mjeseca.

UZNЕMIRUJUĆЕ! Stravičan sudar kamiona i autobusa, jedna osoba poginula, 15 povrijeđeno

UZNЕMIRUJUĆЕ! Stravičan sudar kamiona i autobusa, jedna osoba poginula, 15 povrijeđeno

”Rad na farmi mi je mnogo pomogao da upoznam kulturu. Lapland je mjesto gdje obitava gotovo 200.000 irvasa, a nastanjuje ga 170.000 ljudi. Svaki dan mi je izgledao drugačije. Jedna tura traje oko tri sata, a dnevno smo imali četiri ture, tako da sam po cijeli dan bio vani. Najniža temperatura je bila minus 40, ali samo jedan dan. Januar je bio najhladniji i prosječna temperatura je bila ispod minus 30”, ispričao je Alagić.

Alagić se osvrnuo i na problem gradnje hidroelektrane na rijeci Uni.

“Sama pomisao na gradnju na izvoru Une je apsurd. Teško je shvatiti kako se to uopće i dozvolilo. Pozitivna slika svega toga što se dešavalo na izvoru je to što je Una ujedinila sve ljude, ali, ipak, u svemu tome, najbolje je što je zaustavljena gradnja hidroelektrane. Mislim da moramo mnogo više štititi Unu. Provoditi više ekoloških akcija, edukovati djecu u školama, ali i institucije moraju više raditi na zaštiti Une”, istakao je Alagić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.