Bariša Čolak

Aktuelna vlast na nivou BiH ne može se pohvaliti velikim rezultatima

  • 17.08.2018. 09:23

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak istakao je da se aktuelna vlast na nivou BiH na kraju svog mandata ne može pohvaliti velikim rezultatima, a sve dok politički problemi ne budu rješavani uporedo sa ekonomskim, BiH će teško doći do rješenja za dugoročnu stabilnost.

Čolak je naveo da se u BiH stalno griješi, jer se vjeruje da su ekonomske reforme rješenje svih problema, ali da smatra da će BiH u narednom periodu doći do određene stabilizacije. 

Prema njegovim riječima, jedna od glavnih smetnji zašto vlast u BiH nije funkcionisala jeste ta što parlamentarna većina od početka nije odslikavala istinske rezultate opštih izbora. 

Čolak je naglasio da postoje šanse da se do kraja mandata usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku, ali da vrijeme nije saveznik u ovom slučaju. 

"Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 4. septembar, dok Dom naroda još nije zakazao sjednicu, pa je teško vjerovati da možemo nešto napraviti u 
kampanji koja traje mjesec", rekao je Čolak za "Glas Srpske". 

On je dodao da je Ministarstvo pravde imalo svoj prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku, ali da se nikada nije našao na sjednicama Savjeta ministara. 

"Najdirektniji krivac je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji nije obezbijedio da se o tome uopšte razgovara na sjednici. Ta loptica je odmah prebačena na parlamentarce, što nije u redu", ocijenio je Čolak. 

Komentarišući to što BiH još nije usvojila revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Čolak je rekao da je riječ o neozbiljnom odnosu prema veoma bitnoj stvari. 

"To mi, prije svega, moramo učiniti zbog sebe, jer nećemo valjda narednih 20-30 godina rješavati pitanja ratnih zločina i biti zarobljeni u prošlosti. Mi smo propustili šansu i nismo ispoštovali prvu strategiju. Sada imamo dokument koji je usaglašen, ali jednostavno Zvizdić strategiju ne želi da stavi na dnevni red sjednica", napomenuo je Čolak.