Милорад Додик

"Ако Шмит нешто наметне, СНСД ће иступити из усвајања докумената важних за европски пут"

  • 09.02.2024. 13:56

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће ова странка иступити из процеса усвајања докумената неопходних за европски пут БиХ ако Кристијан Шмит наметне било шта.

- Уколико случајно донесе одлуку о имовини, која је неправна од самозваног лица, донијећемо одлуку о независности. Ово није условљавање, само желимо да радимо у складу са уставним надлежностима - рекао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да Српска не ради ништа што би урушило БиХ.

Додик је навео да је разумио и лидере осталих странака, партнера на нивоу БиХ, да сматрају да није прихватљиво да Шмит наметне било шта у вези са изборним процесом у БиХ.

Он сматра да би увођење обавезног гласања била интересантна пракса и да је потребно рашчистити све односе у вези са изборима, да буду фер и поштени.

- То не значи да претходни избори нису били такви. Имали смо међународне посматраче који су проглашавали да су избори овдје били фер и поштени уз мале неправилности, али не оне које би утицале на изборни процес - истакао је Додик.

Поновио је да је Суд БиХ антиуставан и као такав производи одређене посљедице.

- Рекли смо да можемо да прихватимо Суд БиХ који ће одлучивати по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ... Морамо разграничити шта је надлежност тог суда - истакао је Додик.

Навео је да није прихватљиво да Суд самостално одређује по којем ће закону одлучивати, већ да то искључиво може по закону који је усвојен у парламенту БиХ, те напоменуо да је видљив велики број злоупотреба, па и у случају против њега гдје се појављују три пута судије и то сва три из реда бошњачког народа.

- И сада ја треба да вјерујем у објективност и ту њихову лаж о неком апарату који одређује случајно ко је судија - рекао је Додик.

Он је поновио да Српска тражи да сједиште апелационог одјељења тог суда буде у Бањалуци, а да је главни разлог што се странци томе противе то што ће на тај начин изгубити утицај који имају на Суд БиХ.

Пратите нас и путем Вибера