Далибор Мрша

Адвокати траже повећање тарифе за услуге и исплате накнада за рад по службеној дужности

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2024. 16:53

Чланови адвокатских комора Републике Српске и Федерације БиХ у штрајку су јер им нису испуњени захтјеви да се повећа тарифа за услуге и исплате накнаде за рад по службеној дужности у предметима пред Судом БиХ, рекао је Срни предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Далибор Мрша.

Мрша је напоменуо да адвокати захтијевају од надлежних да се изврши исплата цјелокупног дуга накнада и награда за рад адвоката у предметима одбране по службеној дужности и ослобађајућим пресудама.

"Чињеница је да се тарифе већ 20 година нису мијењале и тражили смо да се повећају, дакле да се редефинишу јер су превазиђене", истакао је Мрша.

Он је навео да су чланови адвокатских комора Републике Српске и Федерације БиХ у штрајку од 1. августа јер им захтјеви нису испуњени.

Министарство правде Српске: Предузете активности да се исплате дуговања адвокатима

Министарство правде Српске: Предузете активности да се исплате дуговања адвокатима

Министарство правде Републике Српске спремно је за наставак преговора са представницима Адвокатске коморе Републике Српске о проналажењу прихватљивог рјешења и за адвокате и за кориснике њихових услуга, саопштено је из овог министарства.

Такође су напоменули да је одлука Скупштине Адвокатске коморе о обустави рада адвоката у предметима одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ супротна Закону о адвокатури Републике Српске.

Како су појаснили, јасно је дефинисано да адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га као заступника или браниоца у складу са законом постави суд, осим ако постоје разлози предвиђени законом због којих је дужан да одбије заступање.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: