Dalibor Mrša

Advokati traže povećanje tarife za usluge i isplate naknada za rad po službenoj dužnosti

  • Izvor: SRNA
  • 02.08.2024. 16:53

Članovi advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH u štrajku su jer im nisu ispunjeni zahtjevi da se poveća tarifa za usluge i isplate naknade za rad po službenoj dužnosti u predmetima pred Sudom BiH, rekao je Srni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša.

Mrša je napomenuo da advokati zahtijevaju od nadležnih da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti i oslobađajućim presudama.

"Činjenica je da se tarife već 20 godina nisu mijenjale i tražili smo da se povećaju, dakle da se redefinišu jer su prevaziđene", istakao je Mrša.

On je naveo da su članovi advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH u štrajku od 1. avgusta jer im zahtjevi nisu ispunjeni.

Ministarstvo pravde Srpske: Preduzete aktivnosti da se isplate dugovanja advokatima

Ministarstvo pravde Srpske: Preduzete aktivnosti da se isplate dugovanja advokatima

Ministarstvo pravde Republike Srpske spremno je za nastavak pregovora sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske o pronalaženju prihvatljivog rješenja i za advokate i za korisnike njihovih usluga, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Takođe su napomenuli da je odluka Skupštine Advokatske komore o obustavi rada advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH suprotna Zakonu o advokaturi Republike Srpske.

Kako su pojasnili, jasno je definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud, osim ako postoje razlozi predviđeni zakonom zbog kojih je dužan da odbije zastupanje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: