"Досије" истражује

Због ревизорског извјештаја посла има и за тужилаштво - Шта је открио негативан извјештај и колики је минус у буџету Бањалуке?

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2024. 07:00

Лажно приказивање буџетског дефицита и то за више од 10 милиона марака. Трошење новца мимо свих правила и процедура. Кршење Закона о јавним набавкама. И још много тога, било је довољно за негативан ревизорски извјештај за Бањалуку. Ревизору су открили потпуни хаос у градској администрацији на челу са градоначелником Драшком Станивуковиће. Безакоњем у Градској управи позабавиће се и Окружно јавно тужилаштво.

ОЈТ Бањалука 

- Обавјештавамо Вас да је Окружно јавно тужилаштво Бања Лука дана 14.08.2024. године, запримило ревизорски извјештај Главне службе за ревизију Републике Српске за Град Бања Лука. Достављени извјештај је уложен у спис, те ће се по истом поступити у складу са Законом о кривичном поступку Републике Српске - казали су из ОЈТ Бањалука.

Градоначелник Бањалуке заједно са својим најближим сарадницима покушао је да замаже очи јавности, па тако и ревизорима.

Лагали о милионском дефициту

У Финансијском извјештају лагали су о милионском дефициту као да није ријеч о новцу грађана.  

- У обрасцу ПИБ 01 исказан је буџетски дефицит у износу од 2.138.069 КМ, а према налазу ревизије буџетски дефицит на фонду 01 мање је исказан у најмањем износу од 10.661.603 КМ - наводи се из Главне службе за ревизију.

Зашто је обмануо ревизоре и грађане, и још много других питања, спремили смо за градоначелника Бањалуке. Међутим, Станивуковић је одбио да говори за "Досије". Раније је показао да га не брине то што су независни ревизори открили. Поручио је да раде политички, и за све је окривио скупштинску већину. 

- Прича о томе, како кажете, тај минус како су они то рекли 10 милиона. Гледајте о чему се ту ради. Ту се ради да у буџету, основном, иницијалном, није било предвиђено средстава за све редовне ствари које ради Град и онда је било потребно да се усвоји ребаланс. Да је усвојен ребаланс, тога ничега не би било. Није било ребаланса. У буџету је милион марака предвиђено за хигијену града, а на крају је било потребно два и по милиона да се одржава Град због хиљаду ствари које треба град. Наравно да је ово све политички урађено. Та ревизија је на исти начин политички урађена. Као што видите у већини градова гдје су опозициони кандидати имате такво мишљење ревизора - рекао је Станивуковић.

Трошио више него што је планирано

- Констатовали су да је Драшко Станивуковић трошио више него што је имао планирано у буџету. То значи да је немилице трошио и задуживао грађане Бањалуке. То значи да су и извођачи и добављачи и сви други људи који су радили по налогу Драшка Станивуковића за Бањалуку данас створили обавезу за буџет и обавезали грађане Бањалуке да већ у наредној години, озбиљних 20 милиона по нашим информацијама,  буду приморани да се исплате и самим тим још више задужио грађане Бањалуке иако то није било у буџету. Логична чињеница послије тога је да немамо ни план отплате дуга, причамо само о 2023. то је план отплате за 2022. годину. Слијед послије тога је огроман дефицит који су они покушали да сакрију и у овом тренутку, макар по подацима Главне службе за ревизију покушали су да сакрију дуг не мањи од 10 и по милиона како је утврдила Главна служба за ревизија. Сада када причамо о свему овоме о 2023. а сада замислите колики су акумулирани дугови за вријеме читавог његовог мандата - казао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града.

Бањалучка Градска управа јавне набавке проводила је као да Закон и не постоји. Градоначелник је послове додјељивао онако како он мисли да треба, и као да све то плаћа својим новцем. Ревизори су открили неколико спорних јавних набавки за које ће неко морати да одговара. 

- На основу Одлуке градоначелника о покретању поступка јавне набавке проведена је јавна набавка радова реконструкције Улице Краља Александра I Карађорђевића у Мотикама (1.068.305 КМ), за коју није обезбијеђен извор финансирања, односно, као извор финансирања планирана су средства која су утрошена у првој фази пројекта, што није у складу са Законом о јавним набавкама. Процедура јавне набавке је проведена, а уговор о јавној набавци украса за новогодишње празнике (109.495 КМ) закључен је након набављених роба и извршених услуга, што није у складу са Законом о јавним набавкама - стоји у извјештају Главне службе за ревизију.

- Замислите сада ситуацију да човјек који носи папире буквално да преда како би конкурисао на јавни тендер односно набавку за кићење Града, пролази испод самих накита које већ фирма поставља у Господској улици. То вам је ситуација у којој је човјек закључио уговор са фирмом, пустио их да раде, а добар дио понуђача тек иде да преда папире како би учествовао у тендеру - додао је Нинковић.

Ни борци нису свети

Станивуковић и његов тим нису поштовали процедуре ни за изградњу Централног спомен обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Нажалост, и ова прича нашла се у ревизорском извјештају. 

- Град Бања Лука је провео јавне набавке радова које се односе на изградњу централног споменика погинулим борцима (5.389.897 КМ) и реконструкцију саобраћајнице (1.068.305 КМ) за које нису обезбијеђени извори финансирања, што није у складу са Законом о јавним набавкама - стоји у извјештају.

И док се Станивуковић  хвалио спомеником, без могућности да га изгради, рјешења су тражили други. Изградња не би почела да није било републичких власти. 

- За ту јавну набавку уопште нису обезбијеђена средства и у складу са законом није могао ни расписати ту јавну набавку иако је он рекао да ће се та средства финансирати из екстерних извора, прије свега вјероватно је мислио на Владу Републике Српске. Још једном се захваљујем и предсједнику Додику и Вишковићу што су након што је Драшко упропастио сву ту ситуацију изашли у сусрет како овај пројекат не би пропао и како не би били у ситуацији да се то не заврши - нагласио је Љубо Нинковић.

И док се стварност маскира пројектима попут саобраћајне револуције која је направила праву пометњу у граду, дуговања градске управе само се гомилају. Да нема плана отплате дуга утврдили су ревизори. Новац се дугује и предузећима чије услуге би требало да плати град. Овако нешто претходна градска власт не памти. 

- Посебно ми је привикло пажњу неодговорно понашање према људима који функционишу заједно са градом. Ти су људи обманути и њима је створена слика да ће њима бити исплаћене одређене обавезе. Према тим људима те обавезе неће бити исплаћене јер не постоји правни основ, с једне стране, а с друге стране нема новца. То су фирме средње величине, запошљавају одређен број људи и из угла ликвидности неће моћи да носе толики износ који им неће бити уплаћен. Имаћете у ситуацију да неће моћи функционисати и да ће људи остати без посла - казао је Срђан Амиџић, бивши замјеник градоначелника Бањалуке.

- Ја не памтим да је ревизорски извјештај икада био овако лош и са оволико неправилности у било којој локалној заједници у Републици Српској и то је страшно. Вјерујем да на бази оног што имају сви подаци да ћемо имати ситуацију да ће доживјети епилог кроз институције. Моје није да пресуђујем. Али оно што је у питању јесте да су то такви прекршаји да не видим на који начин то може проћи без кривичне одговорности људи унутар градске администрације - додао је Амиџић.

Одговорност одбацују у скупштинској већини. Кажу да у главном и нису имали могућност да одлучују. Онда када јесу, процијенили су који би то ризици могли да буду. Због потеза градоначелника и раније су подносили кривичне пријаве. У овом случају, Тужилаштву је, кажу, довољан ревизорски извјештај.

Драшко Станивуковић поново злоупотребио службени положај?

Драшко Станивуковић поново злоупотребио службени положај?

- Ја у овом тренутку не осјећам никакву одговорност по питању пословања Градске управе јер сматрам да сам свој посао обавио онако како су моје надлежности и прописане као предсједника Скупштине то је да обавијестим јавност, МУП и Тужилаштво и сачекамо потпуни епилог свега овог. Ово данас више не тврди Љубо Нинковић већ ово данас имате као јавни податак. Све је доступно као податак Главне службе за ревизију - навео је Нинковић.

Грмуша о оптужбама на рачун Станивуковића: Неко мора да одговара

Грмуша о оптужбама на рачун Станивуковића: Неко мора да одговара

- Забрињавајући је негативан ревизорски извјештај. Када погледате њега, видите да је стварни дефицит много већи од приказаног. Што самим тим привлачи двије ствари, транспарентност Градске управе и одговорност тих људи који су пристали да то ураде. Ја бих сада питао одјељење за финансије да ли нам могу дати одређене одговоре. Како је могуће да ви трошите средства која нису планирана буџетом? Због чега ја као дио скупштинске већине дижем руку за буџет ако ће неко у датом моменту када њему одговара да пушта одређени износе који њему одговарају. И то је једна од главних замјерки. Имате и другу ствар а то је сам процес јавних набавки гдје су дате одређене замјерке. Не можете расписивати јавне набавке ако прије тога немате дефинисан извор финансирања. И још једна јако битна ствар јесу дуговања из 2023. године гдје је једна од замјерки била да се мора сачинити план отплате дуговања из те године што није урађено. План отплате се требао спустити на Скупштину и Скупштина је требала усвојити. И ви сте онда требали да се одрекнете одређених ствари и инвестиција у 2024. години како би измирили дуговања из 2023. године - јасан је Бојан Пећанац, одборник у Скупштини града.

И шта год говорили званични подаци, у Градској управи настављају по свом. О ревизорском извјештају нису много говорили, тек на питања новинара. И онда када су говорили, за пропусте су кривили друге. 

- Извјештај Главне службе за ревизију је рекао управо оно што смо ми најавили да ће бити, а то је да се обавезе неће моћи измирити почев од средства намијењених за исплату корисницима социјалних давања које укључују које укључују и средства давања, исплату стипендија, исплате субвенција и то је ревизорски извјештај потврдио, а то је све посљедица не усвајања ребаланса буџета - рекао је Бојан Кресојевић, градски менаџер.

Ревизорским извјештајем бавиће се и Народна скупштина Републике Српске. Ту праксу кажу из скупштинске већине, увели су опозиционари.

Станивуковић као поштар у новом предизборном споту; ''Поште Српске'': Недопустива злоупотреба униформе

Станивуковић као поштар у новом предизборном споту; ''Поште Српске'': Недопустива злоупотреба униформе

И то онда када су под сваку цијену тражили да се расправља о негативним извјештајима у мјестима гдје је на власти СНСД. И баш, зато, кажу, не пролази прича да су се ревизори водили политиком, већ очигледним кршењем Закона и процедура. 

- Оно што он таргетира као важно, ставља испред свега осталог између осталог и кршења процедура. Када би сви тако радили у Републици Српској онда бисмо ми требали ставити ван снаге Закон о уређењу простора грађења, низ неких других закона, закључати све органе који се баве издавањем дозвола, затворити Главну службу за ревизију, затворити све контролне органе и инспекције и рећи им идите кућама и нека свако прави оно што мисли да треба и на мјесту гдје мисли да треба, на нечијој туђој земљи без дозвола кршећи законе о јавним набавкама без обезбијеђених финансијских средства. То је једноставно један хаос који ви не можете да лоцирате, кад је почео када завршава. То није изузетак то је правило, начин рада који је увелико постао пракса - поручује Срђан Мазалица, одбор за Ревизију у Народној скупштини Српске.

Ревизори су установили и да су буџетски приходи мање исказани за више од пола милиона марака.

Драшко Станивуковић на почетку свог мандата обећавао је транспарентан рад и тим за ревизију који ће радити свој посао. Од тима ни трага ни гласа. А каква је транспарентност Градске управе најбоље говори извјештај Главне службе за ревизију Републике Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.