Тема дана

Упитно поријекло новца за финансирање Народног фронта

  • Извор: АТВ
  • 14.06.2024. 20:44

Грађани Републике Српске са још увијек троцифреним минималцем издвајају и до 8.000 марака у донације свјежој политичкој партији прелетача. Ником то не звучи реално, осим предсједници Народног фронта Јелени Тривић.

Након помпезних најава финансијског извјештаја странке који је по обавези морала доставити ЦИК-у, видљиво је да су највише донација фактурисала физичка лица. Кад се подвуче црта, рачуница је скоро 205.000 марака. Громада пара чије поријекло није испитано.  

- То је релативно нова странка и она је у неповољном положају у односу на друге странке с обзиром да, иако има два посланика, они немају право на средства из буџета Републике Српске која се распоређују према учешћу и партиципацији оних странака који су ушли, освојили мандате у Народној скупштини. Један је ушао испред ПДП-а, један испред ДНС-а, тако да она нема могућност да добије значајна средства из буџета како Републике Српске тако и јединица локалне самоуправе и онда се поставља питање, будући да странка интензивно отвара своје канцеларије, има одређене активности, уложиће одређене паре у кампању, одакле та средства, како су добили. Та сва средства која су приказана као донације физичких лица, сумњиво је наравно да ипак нека странка која је и опозициона и која је на неки начин странка која изазива бројне контроверзе и прати је, да кажем, одређен ореол финансирања из јавне подршке од стране и Кристијана Шмита и страних амбасада. Како то да таква странка добија значајну подршку од разних физичких лица, ми наравно сумњамо да су то одређена средства која су вјероватно осигурана на други начин - каже Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС. 

Ко финансира

Ко финансира "Тривићкин фронт"

- То када се прерачуна, огромни износи су у питању и да никако не могу да одговарају тим неким износима који су наведени тамо на ЦИК-у. Јавност је неколико пута питала, колико знам и одборници ПДП-а, јавност има право да зна одакле долази, ако су у питању ти огромни износи, одакле та средства долазе. Ја сам дуго у политици и увијек пазим да свака моја ријеч има тежину, ја не могу јавно да кажем "то су фиктивни износи", нити знам о којим се људима ради нити шта, али је чињеница да постоји огромна диспропорција између новца који се види да се троши и новца који је тамо пријављен - поручује Мирна Савић Бањац, посланик ПДП-а у НСРС.

У званичном извјештају, 61 физичко лице издвајало је и до три просјечне плате. Правна лица, заправо су, најмање донирала. Сумње да је новац раније тајно обезбијеђен, а потом у извјештају покривен уплатама физичких лица постојале су од самог оснивања Народног фронта. Канцеларије, службени аутомобил, режије, фотографи, медијска промоција – на листи су мјесечних обавеза тешких скоро 100.000 марака.

- Новинари већ мјесецима, па од самог оснивања странке Народни фронт, покушавају доћи до информација. Оно што ми до сада имамо јесте да на страници ЦИК-а објављено да су трошкови 250.000 марака те политичке организације, да је преко 180.000 марака донација физичких лица. Онда ви тамо кад погледате ко су та физичка лица, видите да су то људи који су ратни војни инвалид, па он ето има 7.000 марака да да у кешу некој политичкој организацији у оснивању. Ту видите чланове блиске породици Јелене Тривић и саму Јелену Тривић која даје 7.500 марака, њеног рођеног брата Игора Тешића, њеног оца, чини ми се, сви ето дају неке износе по 7-8 000 марака, а ми немамо никакве информације откуд новац тим људима да они на такав начин изваде, пазите у данашње вријеме да извадите седам, десет, пет хиљада марака - јасан је Иван Бегић, директор Ток ТВ.

- Наравно да је чудно, то није тешко уштимати, ја не кажем да она то чини, али врло је симптоматично. Наравно да то треба, по мени, и испитати или нека она сама објасни откуд јој толики новац. Госпођа Тривић има обичај да у својим изјавама употребљава ријеч „транспарентно“. Мислим да би требало да објасни грађанима Бањалуке откуд јој толики новац да финансира све што се тиче Народног фронта. Ту прије свега мислим канцеларије гдје раде запослени, возачи који  возе њу и запослене и све остало наравно што подразумијева трошак једне политичке странке - истиче Смиљана Бабић Моравац, одборник ПДП-а у Скупштини града Бања Лука.

Предсједник Народног фронта, збира политички неостварених чланова у претходним партијама, никада се није изјаснила о поријеклу новца који покрива све расходе новопечене политичке организације. 

Пратите нас и путем Вибера