Друго издање

"Умјетност која никоме не треба“ прикупила више од 10.000 КМ за јавну кухињу

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2024. 09:52

Хуманитарна аукција "Умјетност која никоме не треба“ одржана је у сриједу, 8. маја, по други пут. На овом догађају прикупљено је 10.410 КМ за кориснике јавне кухиње "Оброк љубави“.

Упркос неповољним временским условима, простор Дома омладине био је сувише тијесан за све заинтересоване за готово 150 дјела и предмета, које је поклонило више од 50 умјетника и колектива. Исход лицитација позитивно је изненадио и саме организаторе.

"Били смо сигурни да ћемо прикупити више средстава него прошле године“, објашњава Ненад Боснић, чији роман "Тросвијет“ се такође нашао на аукцији, "али заиста нисмо очекивали да ћемо дословно удвостручити износ. Посјетиоци су за радове издвојили 50 одсто више новца него претходни пут, а када смо на то додали суму коју су издвојиле компаније као што су Тропиц и Мој маркет, НЛБ банка, Смарт Оффице и друге, дошли смо до бројки којима се стварно нико није надао. Желимо да свима њима упутимо најдубљу захвалност, јер знамо колико ће ова подршка значити удружењу Мозаик пријатељства, које води јавну кухињу.“

Музичарка Андра Киддо, која је поклонила премијеру свог сингла и спота "Бесмртан“, сматра да су новитети другог издања били кључни за помјерање љествице у односу на први догађај.

"Један од основних циљева је био да проширимо круг креативаца који учествују и умјетности које су заступљене, како би читава прича била садржајнија, шаренија и атрактивнија. На крају су управо комади независних модних дизајнера одлазили за велике износе, музичке и плесне изведбе су наишле на одличан пријем, за тетовирање и цртање портрета су се водиле праве лицитацијске битке... Уз све фотографије, слике, књиге и друге умјетничке форме које су од почетка окосница идеје, направили смо догађај са којег се просто није могло отићи, а да се не купи барем нека ситница. Желимо да се захвалимо много и свим тим људима који су уступили своја дјела, предмете или вријеме, јер је само захваљујући њима било могуће остварити овакве резултате“, поручује она.

"Умјетност која никоме не треба“ први пут је организована у јулу 2023. године, када су прикупљене 5.002 КМ, такође за кориснике јавне кухиње "Оброк љубави“. Тада је учествовало више од 30 умјетника и колектива те се лицитирало за око 100 радова.

Пратите нас и путем Вибера