O.Š. "Vuk Stefanović Karadžić"

Učenici na času u jaknama

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2023. 19:10

Ispod 16 stepeni pokazivao je termometar jutros u banjalučkoj O.Š. "Vuk Stefanović Karadžić". Učenici na času u jaknama. Roditelji nam pričaju, djeca se smrzavaju. Sala za fizičko je skoro pa hladnjača. Oblače ih slojevito kako bi izdržali višečasovnu nastavu.

Pred kameru većina nije htjela iz straha od osvete na djeci. Ipak, ćutati više ne mogu ni iz straha za zdravlje djece.

"Moje dijete obuče poslije veša štramplice, toplije helanke, pantalone. Gore nosi potkošulju, majicu, duks i opet sjedi u jakni. Nos ii jastučić koji stavi na klupu da može da sjedi. Stvarno je hladno. Mislim, djeca su aktivna i djeci ne bi trebalo da bude hladno. Oni objektivno ne bi trebalo da osjećaju hladnoću, alia ko oni kažu da im je hlčadno, ja onda vjerujem da to tako jeste", kaže roditelj.

"Sutra neće imati čas fizičkog vaspitanja, da će zamijeniti nekim drugim predmetom", dodaje roditelj.

Inače, škola je prešla na pelet. Zbog toga je lani iz budžeta predsjednika Republike Srpske izdvojeno 50.000 KM. 

Izgrađena je nova kotlovnica kako bi u novu sezonu grijanja ova škola ušla spremnija i sa nižim troškovima. Iz resornog ministarstva su za potrebe škole izdvojili dodatnih 90.000. Prema riječima roditelja koji su nam se obratili, ni to nije bilo dovoljno rukovodstvu da obezbijedi tople učionice učenicima.

Zafalilo im je peleta, štede, pa djeca ispaštaju, tvrde roditelji. Iz škole to demantuju. Kažu, peleta ima dovoljno, radijatori su topli. 

"Peleta ima dovoljno. Sistem je nov. U učionicama su temperature od 22 stepena", rekla je Tatjana Vilendečić, direktor O. Š. "Vuk Stefanović Karadžić" Banjaluka.

"Vikend je bio. Jutros u šest sati pušteno grijanje, do sedam naravno da ne postiže temperature. Trenutna temperature je 23 stepena", dodaje Vilendečić.

Roditelji tvrde da nije tako. Djeca im se žale svaki dan, a i znaju redovno dobiti fotografiju termometra koji prikazuje temperature između 13 i 16 stepeni. Žalbe su stigle i u republički Inspektorat. Tamo kažu da će razmotriti postoje li mogućnosti za postupanje, te da će o žalbi obavijestiti resorno Ministarstvo. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.