Момир Талић

Син генерала Талића за АТВ: Признање знак да Бањалука и грађани Српске не заборављају значај његовог дјела

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 15:03

Кључ града Бањалука, са Повељом “Почасни грађанин града Бањалуке” постхумно ће ове године добити и генерал Момир Талић, а његов син Момир Талић за АТВ каже да је то велико признање, како за генерала, тако и за његову породицу.

"То је велико признање, прије свега генерала а затим и за породицу. То је један знак да ни град Бањалука, који је он толико волио, а ни грађани Републике Српске не заборављају колики је значај његовог дјела и свега онога што је урадио за Републику Српску“, изјавио је Талић за АТВ.

Рекао је да је то велика част, и додао да ће он преузети признање на Академији поводом Дана града, која ће се вечерас одржати у Дворани „Борик“ са почетком у 19 часова.

Говорећи о иницијативи да једна од градских улица у Бањалуци понесе име по генералу Момиру Талићу, његов син је то поздравио.

„Поздрављам иницијативу да се једна улица у Бањалуци назове по генералу а у ком правцу ће се то развијати, то ћемо видјети у блиској будућности“, рекао је Талић за АТВ.

Одборници Скупштине града одлучили су да највише признање, поводом Дана града, Кључ града буде дод‌јељен постхумно генералу Момиру Талићу, те актуелном мандатару Владе Србије Милошу Вучевићу и министру иностраних послова у Влади Србије Ивици Дачићу.

Генерал Момир Талић рођен је 15. јула 1942. године у Пискавици. Прошао је све војне школе и командне дужности да би га ратна догађања задесила на територији Републике Српске.

Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Одликован је Орденом Немањића, највећим војним одликовањем Републике Српске уз посебно истицање за акцију “Коридор” којом је пробијен коридор кроз Посавину чиме је спојена Крајина са остатком Републике Српске и Србијом.

Преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 28. маја 2003. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм