Гужве никад веће

Септембарски саобраћајни колапс у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 10.09.2024. 08:51

Гужва на бањалучким улицама никада није била већа него овог септембра. То кажу они који су годинама свакодневно на точковима.

Бањалучки таксиста Драган Пуришић каже да је у Бањалуци гужва увијек била у јутарњим и послијеподневним часовима. Међутим, ове године, како каже, завладао је колапс. 

Због одређених радова, саобраћај је преусмјерен на друге правце и улице, а због тога, прича Пуришић, вожња траје много дуже. 

"Гужве су свако јутро, али посебно у септембру када креће школа па у октобру када крећу студенти, тада су максималне гужве. Око 11 часова је као неко растерећење, нису веће гужве“, прича таксиста Драган Пуришић.

Боран Даниловић годинама ради као професионални возач. Због описа посла у ауту проведе цијели свој радни дан.  Прву вожњу има већ у пола седам у јутро када вози екипу јутарњег програма. Гужве, каже, почињу већ у то вријеме. Сирене, нервозни возачи и непрегледна колона аутомобила - његова је свакодневница. Признаје да је ово највећа гужва на бањалучким улицама за његов радни вијек.

"Гужве су у већем дијелу града, људи долазе на посао и када се враћају са посла. У граду је превише аутомобила за ове услове у саобраћају. Мислим да је тренутно најгори дио према Врбањи на излазу, доље гдје се гради кружна раскрсница код Ауди сервиса. Без обзира што су кружни токови, створе се велике гужве“, каже возач Боран Даниловић.

Струка има објашњење за појаву која многим возачима ствара нервозу. Из године у годину, на путевима је, кажу, све више возила.

"Повећан је број моторних возила у Бањалуци, од 2012. године до 2023. године повећан је број за око 30.000 регистрованих моторних возила“, каже Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Са ружним временом и кишом, гужве су још веће, а често и повећан број саобраћајних незгода. Стручњаци кажу да је разлог томе несигурност возача, непажња, а врло често и неприлагођена брзина на мокрим коловозима. Због тога савјетују поштовање прописа, прилагођену вожњу, и наравно, сједање за волан без нервозе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке