Gužve nikad veće

Septembarski saobraćajni kolaps u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 10.09.2024. 08:51

Gužva na banjalučkim ulicama nikada nije bila veća nego ovog septembra. To kažu oni koji su godinama svakodnevno na točkovima.

Banjalučki taksista Dragan Purišić kaže da je u Banjaluci gužva uvijek bila u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima. Međutim, ove godine, kako kaže, zavladao je kolaps. 

Zbog određenih radova, saobraćaj je preusmjeren na druge pravce i ulice, a zbog toga, priča Purišić, vožnja traje mnogo duže. 

"Gužve su svako jutro, ali posebno u septembru kada kreće škola pa u oktobru kada kreću studenti, tada su maksimalne gužve. Oko 11 časova je kao neko rasterećenje, nisu veće gužve“, priča taksista Dragan Purišić.

Boran Danilović godinama radi kao profesionalni vozač. Zbog opisa posla u autu provede cijeli svoj radni dan.  Prvu vožnju ima već u pola sedam u jutro kada vozi ekipu jutarnjeg programa. Gužve, kaže, počinju već u to vrijeme. Sirene, nervozni vozači i nepregledna kolona automobila - njegova je svakodnevnica. Priznaje da je ovo najveća gužva na banjalučkim ulicama za njegov radni vijek.

"Gužve su u većem dijelu grada, ljudi dolaze na posao i kada se vraćaju sa posla. U gradu je previše automobila za ove uslove u saobraćaju. Mislim da je trenutno najgori dio prema Vrbanji na izlazu, dolje gdje se gradi kružna raskrsnica kod Audi servisa. Bez obzira što su kružni tokovi, stvore se velike gužve“, kaže vozač Boran Danilović.

Struka ima objašnjenje za pojavu koja mnogim vozačima stvara nervozu. Iz godine u godinu, na putevima je, kažu, sve više vozila.

"Povećan je broj motornih vozila u Banjaluci, od 2012. godine do 2023. godine povećan je broj za oko 30.000 registrovanih motornih vozila“, kaže Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Sa ružnim vremenom i kišom, gužve su još veće, a često i povećan broj saobraćajnih nezgoda. Stručnjaci kažu da je razlog tome nesigurnost vozača, nepažnja, a vrlo često i neprilagođena brzina na mokrim kolovozima. Zbog toga savjetuju poštovanje propisa, prilagođenu vožnju, i naravno, sjedanje za volan bez nervoze.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke