Iskustva iz Banjaluke

Sa čime se sve susreću stanari zgrada?

  • Izvor: ATV
  • 01.08.2024. 16:46

Glasna muzika, žurke, radovi u stanovima, izbacivanje smeća kroz prozor, sve to muči stanare zgrada. Srećno, ima i onih savjesnih komšija, zbog kojih su i mišljenja i iskustva građana Banjaluke podijeljena.

Strahinja Stojaković, predsjednik ZЕV-a zgrade u Ulici Živojina Mišića 65 u Boriku, kaže da je jedan od najvećih problema buka u zgradi, razne proslave te iznajmljivanje stanova na dan. 

Da buka nije jedini faktor koji remeti mir u zajednici etažnih vlasnika dokaz je i priča mještana Starčevice, tačnije stanara zgrade u Prve Krajiške brigade narodne odbrane četiri. Kako priča Siniša Džida, predsjednik zajednice etažnih vlasnika ove zgrade, oni su imali slučaj sa stanarom koji je držao kućne ljubimce u zgradi. Zbog nepravilne brige o njima imali su i buve u podrumu.  Na sreću sve se brzo riješilo.

Komunalni policajac izriče kaznu u slučajevima kada na licu mjesta ustanovi kršenje Odluke o kućnom redu. Kazne za fizička lica se kreću od 100 do 600 KM, a za preduzetnike u iznosu od 200 do 1 000KM. Od početka godine zaprimili su 160 prijava za remećenje kućnog reda i mira. 

Kako sama odluka o kućnom redu nalaže, zabranjeno je prolijevanje vode ili bacanje bilo kakvih otpadaka i predmeta, isprašivanje posteljine, odjeće i drugih predmeta sa prozora, balkona. U stanu, pomoćnom, poslovnom ili garažnom prostoru proizvoditi buku, razvijati paru, dim, gasove. Srećni su oni koji se nisu morali obraćati komunalnoj policiji da bi se zaveo mir. Komšije iz pakla zaista nisu mit, mnogi muku muče svakodnevno da bi imali miran san i adekvatan odmor u vlastitom domu.

Više u video prilogu:

Pratite nas i putem Vibera