Бањалука

Рупа слави први рођендан: Од обећања до лажи – чека ли изградња хотела ''Палас'' новог купца?

  • Извор: БЛ портал
  • 05.09.2024. 15:14

Добре вијести које наш град чека више од 40 година. У седмицама пред нама крећемо са изградњом хотела “Палас”, инвестицијом вриједном 150 милиона КМ, најавио је градоначелник Драшко Станивуковић прије непуна три мјесеца након састанка са Филипом Цептером, власником компаније „Zepter“ која би требало да гради овај хотел.

И ово посљедње обећање у низу, да ће изградња почети у јуну или јулу тако није испуњено.

БЛ портал је данас на лицу мјеста затекао само раднике који су изводили радове на фасади старог дијела хотела. Из компаније “Zepter” не одговарају на достављена питања о почетку градње, а ни закупци у старој згради немају нових информација.

Кад нема информација, има зато све више спекулација да је Филип Цептер, након што је и регулационим планом добио право да гради хотел висок 100 метара и ријешио имовинско-правне проблеме, сада најближи опцији да умјесто градње прода постојећи хотел и земљиште.

Наравно, за то му је неопходан купац, којег, бар за сада, нема на видику.

И тако док кад нема изградње, остаје само да се присјетимо свих обећања.

Најприје је у октобру 2022. године градоначелник Драшко Станивуковић, након састанка са представницима компаније „Zepter“, најавио да се изградње хотела „Палас“ очекује 2023. године.У новембру 2022. године Станивуковић је најавио да у фебруару 2023. почиње изградња „Паласа“.

Рушење бетонског ругла, које датира још из 80-их година прошлог вијека када је први пут почела изградња новог хотела „Палас“, ипак је почело у мају 2023, а најаве да почиње изградња и тада су стизале.

Паралелно са рушењем је презентован и изглед новог хотела.

“Ово данас почињемо и завршавамо у наредне двије-три године”, рекао је тада Станивуковић.

Прије тачно годину дана су остаци старог неизграђеног дијела хотела у потпуности уклоњени, а од тада већ годину дана Бањалучани гледају у још једну рупу у центру града.

Станивуковић је и током ове године опет обећавао да изградња почиње до средине априла, па је рок помјерао на крај априла или почетак маја, све док у јуну није рекао да је све спремно и припремљено да се гради наредних седмица. Између тих обећања је, умјесто Цептера, прољетос увјеравао јавност да је у току јавно надметање о избору конзорцијума који ће градити хотел, да ће лиценцу носити нека велика европска фирма, али да је договор да се сви подизвођачи бирају са територије Бањалуке и Републике Српске.

Међутим, и даље на Тргу Крајине може да се види само празна рупа. Сада су и обећања утихнула.

(Фото: БЛ портал)

Пратите нас и путем Вибера