Banjaluka

Rupa slavi prvi rođendan: Od obećanja do laži – čeka li izgradnja hotela ''Palas'' novog kupca?

  • Izvor: BL portal
  • 05.09.2024. 15:14

Dobre vijesti koje naš grad čeka više od 40 godina. U sedmicama pred nama krećemo sa izgradnjom hotela “Palas”, investicijom vrijednom 150 miliona KM, najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković prije nepuna tri mjeseca nakon sastanka sa Filipom Cepterom, vlasnikom kompanije „Zepter“ koja bi trebalo da gradi ovaj hotel.

I ovo posljednje obećanje u nizu, da će izgradnja početi u junu ili julu tako nije ispunjeno.

BL portal je danas na licu mjesta zatekao samo radnike koji su izvodili radove na fasadi starog dijela hotela. Iz kompanije “Zepter” ne odgovaraju na dostavljena pitanja o početku gradnje, a ni zakupci u staroj zgradi nemaju novih informacija.

Kad nema informacija, ima zato sve više spekulacija da je Filip Cepter, nakon što je i regulacionim planom dobio pravo da gradi hotel visok 100 metara i riješio imovinsko-pravne probleme, sada najbliži opciji da umjesto gradnje proda postojeći hotel i zemljište.

Naravno, za to mu je neophodan kupac, kojeg, bar za sada, nema na vidiku.

I tako dok kad nema izgradnje, ostaje samo da se prisjetimo svih obećanja.

Najprije je u oktobru 2022. godine gradonačelnik Draško Stanivuković, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije „Zepter“, najavio da se izgradnje hotela „Palas“ očekuje 2023. godine.U novembru 2022. godine Stanivuković je najavio da u februaru 2023. počinje izgradnja „Palasa“.

Rušenje betonskog rugla, koje datira još iz 80-ih godina prošlog vijeka kada je prvi put počela izgradnja novog hotela „Palas“, ipak je počelo u maju 2023, a najave da počinje izgradnja i tada su stizale.

Paralelno sa rušenjem je prezentovan i izgled novog hotela.

“Ovo danas počinjemo i završavamo u naredne dvije-tri godine”, rekao je tada Stanivuković.

Prije tačno godinu dana su ostaci starog neizgrađenog dijela hotela u potpunosti uklonjeni, a od tada već godinu dana Banjalučani gledaju u još jednu rupu u centru grada.

Stanivuković je i tokom ove godine opet obećavao da izgradnja počinje do sredine aprila, pa je rok pomjerao na kraj aprila ili početak maja, sve dok u junu nije rekao da je sve spremno i pripremljeno da se gradi narednih sedmica. Između tih obećanja je, umjesto Ceptera, proljetos uvjeravao javnost da je u toku javno nadmetanje o izboru konzorcijuma koji će graditi hotel, da će licencu nositi neka velika evropska firma, ali da je dogovor da se svi podizvođači biraju sa teritorije Banjaluke i Republike Srpske.

Međutim, i dalje na Trgu Krajine može da se vidi samo prazna rupa. Sada su i obećanja utihnula.

(Foto: BL portal)

Pratite nas i putem Vibera