Бањалука

Ревизорски извјештај открио како Драшко Станивуковић крши законе

  • Извор: АТВ
  • 18.08.2024. 19:34

Колико је пропуста у раду градоначелника Бањалуке, тешко је било побројати и ревизорима. Од негативног мишљења о финансијском извјештају, лажима о буџетском дефициту, и бројним неправилностима са јавним набавкама- у ревизорском извјештају готово да нема ништа за похвалу.

Драшку Станивуковићу су посебно скренули пажњу на јавне набавке, јер је издавао наредбе без извора финансирања. Кршио је законе као да и не постоје.

"На основу Одлуке градоначелника о покретању поступка јавне набавке проведена је јавна набавка радова реконструкције Улице Краља Александра И Карађорђевића у Мотикама (1.068.305 КМ), за коју није обезбијеђен извор финансирања односно као извор финансирања планирана су средства која су утрошена у првој фази пројекта, што није у складу са Законом о јавним набавкама", наводи се у Извјештају.

И ово је само једна од јавних набавки које су спорне. Многе је разљутило и то што је у овој причи и пројекат изградње централног споменика погинулим борцима Републике Српске. Из скупштинске већине указивали су и на друге, од изградње саобраћајница и паркова.

"Свака та јавна набавка гдје није имао утврђен извор финансирања била је из политичких поена. Па ево, режим саобраћаја, па саобраћајнице, па паркови, све то није предвиђено у буџету и самим тим ствара проблем приликом извршења. Имамо и ону јавну набавку о којој смо раније говорили везано за украшавање града Бањалука, гдје смо рекли да је човјек, након што је испоручена роба тек онда закључио уговор", каже предсједник градске Скупштине Љубо Нинковић.

"Не можете ви због политичких поена кршити процедуре, сам процес јавних набавки, кршити буџетски систем да би нешто урадили прије рока. Зна се да постоје одређене процедуре за било који посао који се ради у Бањалуци и не можете нешто завршити за три мјесеца за шта је можда потребно годину дана. То све захтијева вријеме и процедуре. И онда када ви хоћете нешто прије времена да завршите зато што вам се ближе избори долазите у ситуацију да кршите сам закон", рекао је одборник Бојан Пећанац.

Готово је невјероватно да је градоначелник у финансијском извјештају слагао о буџетском дефициту. О дуговањима из претходних година тешко је и говорити. О њима, како тврде, нису обавијештени ни у скупштинској већини. О ревизорском извјештају и бројним пропустима градоначелник ћути већ данима. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм