Banjaluka

Revizorski izvještaj otkrio kako Draško Stanivuković krši zakone

  • Izvor: ATV
  • 18.08.2024. 19:34

Koliko je propusta u radu gradonačelnika Banjaluke, teško je bilo pobrojati i revizorima. Od negativnog mišljenja o finansijskom izvještaju, lažima o budžetskom deficitu, i brojnim nepravilnostima sa javnim nabavkama- u revizorskom izvještaju gotovo da nema ništa za pohvalu.

Drašku Stanivukoviću su posebno skrenuli pažnju na javne nabavke, jer je izdavao naredbe bez izvora finansiranja. Kršio je zakone kao da i ne postoje.

"Na osnovu Odluke gradonačelnika o pokretanju postupka javne nabavke provedena je javna nabavka radova rekonstrukcije Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Motikama (1.068.305 KM), za koju nije obezbijeđen izvor finansiranja odnosno kao izvor finansiranja planirana su sredstva koja su utrošena u prvoj fazi projekta, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", navodi se u Izvještaju.

I ovo je samo jedna od javnih nabavki koje su sporne. Mnoge je razljutilo i to što je u ovoj priči i projekat izgradnje centralnog spomenika poginulim borcima Republike Srpske. Iz skupštinske većine ukazivali su i na druge, od izgradnje saobraćajnica i parkova.

"Svaka ta javna nabavka gdje nije imao utvrđen izvor finansiranja bila je iz političkih poena. Pa evo, režim saobraćaja, pa saobraćajnice, pa parkovi, sve to nije predviđeno u budžetu i samim tim stvara problem prilikom izvršenja. Imamo i onu javnu nabavku o kojoj smo ranije govorili vezano za ukrašavanje grada Banjaluka, gdje smo rekli da je čovjek, nakon što je isporučena roba tek onda zaključio ugovor", kaže predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković.

"Ne možete vi zbog političkih poena kršiti procedure, sam proces javnih nabavki, kršiti budžetski sistem da bi nešto uradili prije roka. Zna se da postoje određene procedure za bilo koji posao koji se radi u Banjaluci i ne možete nešto završiti za tri mjeseca za šta je možda potrebno godinu dana. To sve zahtijeva vrijeme i procedure. I onda kada vi hoćete nešto prije vremena da završite zato što vam se bliže izbori dolazite u situaciju da kršite sam zakon", rekao je odbornik Bojan Pećanac.

Gotovo je nevjerovatno da je gradonačelnik u finansijskom izvještaju slagao o budžetskom deficitu. O dugovanjima iz prethodnih godina teško je i govoriti. O njima, kako tvrde, nisu obaviješteni ni u skupštinskoj većini. O revizorskom izvještaju i brojnim propustima gradonačelnik ćuti već danima. 

Pratite nas i putem Vibera