Град прави нови парк

Протест грађана против грађевинских радова на бањалучком "Купусишту"

  • Извор: АТВ
  • 22.08.2024. 19:18

Група грађана окупила се вечерас у бањалучком парку Купусиште како би још једном свој глас подигли против грађевинских радова у овом карту који трају већ одређено вријеме.

На овој локацији Градска управа гради нови парк којег су назвали „Ћирилични парк“, те је у њему планирана поставка ћириличних слова, које, како су раније рекли из ГУ Бањалука, грађани могу купити и поклонити своме граду.

Са друге стране, грађани и станари насеља Центар затечени су извођењем грађевинских радова на овој локацији јер, како кажу, претходно нису били упознати нити консултовани о радовима на наведеној локацији. Ради се о јавној зеленој површини са мноштвом дрвећа, и то скоро јединој преосталој зеленој површини у овом дијелу града.

Окупљени грађани имају неколико захтјева.

 „Ми, група грађана смо 30.7.2024. формирали Одбор за заштиту парка Купусиште, и формулисали сљедеће захтјеве: да се обуставе грађевински радови у парку, да се планиране инсталације слова азбуке измјесте на другу локацију, да се сачува постојећи дендрофонд, да се обнови парковски мобилијар“, саопштено је раније Одбора за заштиту парка „Купусиште", који је и организатор протеста.

Такође, од 5. со 12. августа су организовали потписивање захтјева за сазивање Збора грађана Мјесне заједнице Центар 1 и притом прикупили 384 потписа становника МЗ. Очекују заказивање Збора грађана у току сљедеће седмице.

„У суботу 17.8.2024. смо одржали састанак са градоначелником Драшком Станивуковићем и сарадницима и представили му ставове грађана – да се обуставе радови и да се инсталације слова измјесте на другу локацију. Нажалост, нисмо успјели постићи договор, јер градоначелник инсистира да 'Ћирилични парк' мора бити у парку Купусиште“, наводе из овог Одбора.

У понедјељак је одржана јавна расправа о измјени дијела Регулационог плана Центар Исток, обухват парка Купусиште. На јавној расправи је утврђено да Градска управа нема грађевинску дозволу за извођење радова, нити су знали да им је потребна – на шта их је упозорило надлежно Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (одговор Министарства Републичкој управи за инспекцијске послове од 7.8.2024).

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм