Grad pravi novi park

Protest građana protiv građevinskih radova na banjalučkom "Kupusištu"

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 19:18

Grupa građana okupila se večeras u banjalučkom parku Kupusište kako bi još jednom svoj glas podigli protiv građevinskih radova u ovom kartu koji traju već određeno vrijeme.

Na ovoj lokaciji Gradska uprava gradi novi park kojeg su nazvali „Ćirilični park“, te je u njemu planirana postavka ćiriličnih slova, koje, kako su ranije rekli iz GU Banjaluka, građani mogu kupiti i pokloniti svome gradu.

Sa druge strane, građani i stanari naselja Centar zatečeni su izvođenjem građevinskih radova na ovoj lokaciji jer, kako kažu, prethodno nisu bili upoznati niti konsultovani o radovima na navedenoj lokaciji. Radi se o javnoj zelenoj površini sa mnoštvom drveća, i to skoro jedinoj preostaloj zelenoj površini u ovom dijelu grada.

Okupljeni građani imaju nekoliko zahtjeva.

 „Mi, grupa građana smo 30.7.2024. formirali Odbor za zaštitu parka Kupusište, i formulisali sljedeće zahtjeve: da se obustave građevinski radovi u parku, da se planirane instalacije slova azbuke izmjeste na drugu lokaciju, da se sačuva postojeći dendrofond, da se obnovi parkovski mobilijar“, saopšteno je ranije Odbora za zaštitu parka „Kupusište", koji je i organizator protesta.

Takođe, od 5. so 12. avgusta su organizovali potpisivanje zahtjeva za sazivanje Zbora građana Mjesne zajednice Centar 1 i pritom prikupili 384 potpisa stanovnika MZ. Očekuju zakazivanje Zbora građana u toku sljedeće sedmice.

„U subotu 17.8.2024. smo održali sastanak sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i saradnicima i predstavili mu stavove građana – da se obustave radovi i da se instalacije slova izmjeste na drugu lokaciju. Nažalost, nismo uspjeli postići dogovor, jer gradonačelnik insistira da 'Ćirilični park' mora biti u parku Kupusište“, navode iz ovog Odbora.

U ponedjeljak je održana javna rasprava o izmjeni dijela Regulacionog plana Centar Istok, obuhvat parka Kupusište. Na javnoj raspravi je utvrđeno da Gradska uprava nema građevinsku dozvolu za izvođenje radova, niti su znali da im je potrebna – na šta ih je upozorilo nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (odgovor Ministarstva Republičkoj upravi za inspekcijske poslove od 7.8.2024).

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)