Бањалука

Проблеми изградње и субвенционисања трошкова вртића и даље неријешени

  • Извор: АТВ
  • 07.08.2024. 19:25

Ребаланс буџета за ову годину омогућио би изједначавање трошкова за родитеље који плаћају приватне вртиће, јер у градским нема довољно мјеста. Тврди то предсједник бањалучке скупштине Љубо Нинковић, због чега у петак позива родитеље на састанак са којег би требало сви заједно да упуте краткорочно рјешење градоначелнику Бањалуке.

"Преко 3.000 пријава тренутно, а примиће само 400 дјеце, што значи да ће 2.700 или, ако дође још пријава, 3.000 родитеља, односно дјеце остати испод црте, јер неће бити у прилици, физички нема мјеста у јавној установи да буду примљена“, изјавио је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Све ово не забрињава Градску управу. Што се тиче градоначелниковог тима, урадили су довољно, а прича о повећању субвенција је, кажу, начин да СНСД произведе незадовољство родитеља. А то што ниједан нови вртић није изграђен у четири године - објашњавају овако.

„Родитељи на својим рачунима су могли да виде повећану субвенцију од 100 конвертибилних марака. Дан раније, родитељима су уручени ваучери као показатељ да ћемо од августа мјесеца, односно почетка септембра исплатити повећане субвенције од 150 марака“, навео је Бојан Кресојевић, градски менаџер Бањалуке. 

Ваучери, за које још нема потписаних уговора, били су само политички трик, каже Нинковић. Чак ни прича о минималном повећању субвенција на 100 марака, кажу родитељи, није у потпуности тачна. 

„Вртићи који коштају 450 марака , њима је исплаћена субвенција од 100 марака, док за вртиће који коштају неких 420 марака, њима су субвенције умањене за 10-20 марака“, каже Ђорђе Коњевић, родитељ дјетета предшколског узраста.

На састанак би родитељи са предсједником градске Скупштине требали бити сазвани у петак у 16 часова у Банском двору.


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица