Banjaluka

Problemi izgradnje i subvencionisanja troškova vrtića i dalje neriješeni

  • Izvor: ATV
  • 07.08.2024. 19:25

Rebalans budžeta za ovu godinu omogućio bi izjednačavanje troškova za roditelje koji plaćaju privatne vrtiće, jer u gradskim nema dovoljno mjesta. Tvrdi to predsjednik banjalučke skupštine Ljubo Ninković, zbog čega u petak poziva roditelje na sastanak sa kojeg bi trebalo svi zajedno da upute kratkoročno rješenje gradonačelniku Banjaluke.

"Preko 3.000 prijava trenutno, a primiće samo 400 djece, što znači da će 2.700 ili, ako dođe još prijava, 3.000 roditelja, odnosno djece ostati ispod crte, jer neće biti u prilici, fizički nema mjesta u javnoj ustanovi da budu primljena“, izjavio je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Sve ovo ne zabrinjava Gradsku upravu. Što se tiče gradonačelnikovog tima, uradili su dovoljno, a priča o povećanju subvencija je, kažu, način da SNSD proizvede nezadovoljstvo roditelja. A to što nijedan novi vrtić nije izgrađen u četiri godine - objašnjavaju ovako.

„Roditelji na svojim računima su mogli da vide povećanu subvenciju od 100 konvertibilnih maraka. Dan ranije, roditeljima su uručeni vaučeri kao pokazatelj da ćemo od avgusta mjeseca, odnosno početka septembra isplatiti povećane subvencije od 150 maraka“, naveo je Bojan Kresojević, gradski menadžer Banjaluke. 

Vaučeri, za koje još nema potpisanih ugovora, bili su samo politički trik, kaže Ninković. Čak ni priča o minimalnom povećanju subvencija na 100 maraka, kažu roditelji, nije u potpunosti tačna. 

„Vrtići koji koštaju 450 maraka , njima je isplaćena subvencija od 100 maraka, dok za vrtiće koji koštaju nekih 420 maraka, njima su subvencije umanjene za 10-20 maraka“, kaže Đorđe Konjević, roditelj djeteta predškolskog uzrasta.

Na sastanak bi roditelji sa predsjednikom gradske Skupštine trebali biti sazvani u petak u 16 časova u Banskom dvoru.


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?