Бањалучанка доктор наука

Портрет Олге Букинац краси галерију Филолошког факултета

  • Извор: АТВ
  • 26.06.2024. 13:23

Олга Букинац – име је жене, Бањалучанке која је са поносом прва понијела титулу доктора наука. По опредјељењу филолог, германиста докторску дисертацију одбранила је 1929. године. У знак сјећања и са жељом да се што више младих одлучи за академско звање, њен портрет красиће галерију Филолошког факултета.

Портрет је радио умјетник Здравко Круљ. У све је укључено и Српско Представништво из Аустрији. Његовати и одржавати српско-германске везе важно је и треба то радити свим могућим средствима, порука је шефа Представништва.

Почасни конзул БиХ за Штајерску такође је дио приче о пријатељству у науци. Као предавачу германистике, велика му је част што је прва жена са титулом доктора наука дисертацију одбранила баш из области њемачке књижевности.  

- Ја сам из Аустрије и јако ми је драго и важно да је њемачки језик повезан са оваквим пројектима. Желим да се они настављају. Имам прилику и ево желим да позовем студенте из Бањалуке да студирају и код нас. Ми ћемо настојати да им пренесемо и наша знања о језику и културу. Драго ми је што видим да овдје има заинтересованих за изучавање германистике - каже Јерг Хофрајтер, почасни конзул БиХ.

Портрет Олге Букинац дио је сталне поставке галерије Ђуре Јакшића на Филолошком факултету. Додјељено му је централно мјесто – те се тим гестом још једанпут потврђује значај ове знамените жене. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм