Предсједник Актива директора

Попржен: Плашим се како ће изгледати настава због високих температура

  • Извор: АТВ
  • 02.09.2024. 08:05

Влада Херцеговачко-неретванског кантона донијела је Одлуку о одгађању почетка наставе у основним и средњим школама за седам дана због високих температура које су најављене.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже за АТВ да се и он плаши како ће изгледати настава и да би требало размотрити опције скраћивања наставе или потпуне обуставе ако услови буду неподношљиви.

"Многе школе су задњих година биле саставни дио пројекта енергетске ефикасности. Многе школе су реновиране и саниране. Сада имамо објективну околност. Лично се плашим како ће изгледати ова наставна седмица када температуре буду до 37. Већина школа нема никакве климе. Апелујем на Министарство просвјете да буду у контакту са нама директорима и да ad hoc ако буде требало идемо на скраћивање наставе или са потпуном обуставом. Мислим да ће бити тешко држати наставу у овој седмици. Имали смо наставнично вијеће на којем смо сви били забринути. Врло је тешко увући свјежину због високих температура читавог љета. Не знам како ће изгледати, али плашим се да ће бити баш непријатно", каже Попржен.

Попржен је подсјетио и да је у Основној школи Свети Сава гдје је директор трећу годину забрањена употреба телефона у школи.

"Трећа школска година како је забрањена употреба телефона у школи. Нисмо ми то забранили. Закон је то дозвољавао јер је било тешко дефинисати шта је злоупотреба. Ове године су све школе добиле смјернице да направе правилнике употребе телефона. Код нас ће остати и даље. Када уведете правило, поштују га сви и истрајете у томе. Онда нема никаквих проблема. Наравно, постоје изузеци. То је када наставник процијени да телефон може послужити као наставно средство", каже Попржен.

Подсјетио је и на иницијативу за бесплатну ужину основаца.

"Пуна су нам уста бриге о дјеци. Није то ништа ново, нисам то ја измислио. Само сам видио то да постоје у школама у региону. Ту управо локалне заједнице могу тај дио посла и терета да поднесу. Ишли смо са иницијативом према Скупштини града Бањалука, али због ситуације како је било у Скупштини, није се знало ни како то функционише. Ја ћу сигурно истрајати у томе и надам се да ће нови сазив скупштине да ће у градски буџет као трајну категорију увести барем ужину за први, други и трећи разред", каже Попржен.

Говорећи о измјенама наставног процеса, Попржен каже да је урађен нови наставни програм за поједине предмете.

"Темпо живота није исти, а самим тим ни проток информација. Напредак дигиталних технологија је то помјерио у другом смијеру. Наставници се морају прилагођавати томе. Очекујем наредних година да мора доћи до добре реформе наставних програма. По мени, требало би извршити добру ревизију и раздвојити битно од небитног и коначне исходе добро ревидирати и видјети шта то данашњим ђацима треба", каже Попржен и објашњава потребу за нови предметом Хуманост и безбједност:

"Тај предмет је био већ као пилот пројекат у 20 школа прошле године. Ове године иде факултативно у све основне школе, а наставу ће изводити наставници демократије који су већ радили у школама. Састоји се из три области: хуманост, хуманост и безбједност у школи и заједници и хуманост и безбједност на дјелу. Видјећемо како ће се организовати настава предвиђена за седме, осме и девете разреде, али очекујем и наредних година када видимо искуства, да ће се и на други начин организовати настава. Потребан је јер емпатија дјеце и уопште људи данас није као некада. Ми морамо порадити на томе без обзира на ефекте који су доступни ђацима, а негативно утичу. Ово је начин како да их едукујемо. Педагошки завод је урадио анализу и на основу тога одлучио да ово буде и ове године", рекао је Попржен.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.