Predsjednik Aktiva direktora

Popržen: Plašim se kako će izgledati nastava zbog visokih temperatura

  • Izvor: ATV
  • 02.09.2024. 08:05

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je Odluku o odgađanju početka nastave u osnovnim i srednjim školama za sedam dana zbog visokih temperatura koje su najavljene.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže za ATV da se i on plaši kako će izgledati nastava i da bi trebalo razmotriti opcije skraćivanja nastave ili potpune obustave ako uslovi budu nepodnošljivi.

"Mnoge škole su zadnjih godina bile sastavni dio projekta energetske efikasnosti. Mnoge škole su renovirane i sanirane. Sada imamo objektivnu okolnost. Lično se plašim kako će izgledati ova nastavna sedmica kada temperature budu do 37. Većina škola nema nikakve klime. Apelujem na Ministarstvo prosvjete da budu u kontaktu sa nama direktorima i da ad hoc ako bude trebalo idemo na skraćivanje nastave ili sa potpunom obustavom. Mislim da će biti teško držati nastavu u ovoj sedmici. Imali smo nastavnično vijeće na kojem smo svi bili zabrinuti. Vrlo je teško uvući svježinu zbog visokih temperatura čitavog ljeta. Ne znam kako će izgledati, ali plašim se da će biti baš neprijatno", kaže Popržen.

Popržen je podsjetio i da je u Osnovnoj školi Sveti Sava gdje je direktor treću godinu zabranjena upotreba telefona u školi.

"Treća školska godina kako je zabranjena upotreba telefona u školi. Nismo mi to zabranili. Zakon je to dozvoljavao jer je bilo teško definisati šta je zloupotreba. Ove godine su sve škole dobile smjernice da naprave pravilnike upotrebe telefona. Kod nas će ostati i dalje. Kada uvedete pravilo, poštuju ga svi i istrajete u tome. Onda nema nikakvih problema. Naravno, postoje izuzeci. To je kada nastavnik procijeni da telefon može poslužiti kao nastavno sredstvo", kaže Popržen.

Podsjetio je i na inicijativu za besplatnu užinu osnovaca.

"Puna su nam usta brige o djeci. Nije to ništa novo, nisam to ja izmislio. Samo sam vidio to da postoje u školama u regionu. Tu upravo lokalne zajednice mogu taj dio posla i tereta da podnesu. Išli smo sa inicijativom prema Skupštini grada Banjaluka, ali zbog situacije kako je bilo u Skupštini, nije se znalo ni kako to funkcioniše. Ja ću sigurno istrajati u tome i nadam se da će novi saziv skupštine da će u gradski budžet kao trajnu kategoriju uvesti barem užinu za prvi, drugi i treći razred", kaže Popržen.

Govoreći o izmjenama nastavnog procesa, Popržen kaže da je urađen novi nastavni program za pojedine predmete.

"Tempo života nije isti, a samim tim ni protok informacija. Napredak digitalnih tehnologija je to pomjerio u drugom smijeru. Nastavnici se moraju prilagođavati tome. Očekujem narednih godina da mora doći do dobre reforme nastavnih programa. Po meni, trebalo bi izvršiti dobru reviziju i razdvojiti bitno od nebitnog i konačne ishode dobro revidirati i vidjeti šta to današnjim đacima treba", kaže Popržen i objašnjava potrebu za novi predmetom Humanost i bezbjednost:

"Taj predmet je bio već kao pilot projekat u 20 škola prošle godine. Ove godine ide fakultativno u sve osnovne škole, a nastavu će izvoditi nastavnici demokratije koji su već radili u školama. Sastoji se iz tri oblasti: humanost, humanost i bezbjednost u školi i zajednici i humanost i bezbjednost na djelu. Vidjećemo kako će se organizovati nastava predviđena za sedme, osme i devete razrede, ali očekujem i narednih godina kada vidimo iskustva, da će se i na drugi način organizovati nastava. Potreban je jer empatija djece i uopšte ljudi danas nije kao nekada. Mi moramo poraditi na tome bez obzira na efekte koji su dostupni đacima, a negativno utiču. Ovo je način kako da ih edukujemo. Pedagoški zavod je uradio analizu i na osnovu toga odlučio da ovo bude i ove godine", rekao je Popržen.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.