Говори све језике

''Питај Луку, заљуби се у Бањалуку'': Студенти ИТ-а направили револуционарни АИ туристички водич

  • 14.08.2024. 15:17

Град на Врбасу из године у годину посјећује све више туриста из свих дијелова свијета, а туристичке, односно природне и историјске љепоте од сада ће сви они који дођу у Бањалуку још лакше проналазити и стицати знања о њима уз помоћ апликације "питајЛуку".

Да вјештачка интелигенција није лоша, већ напротив корисна, показује примјер ове апликације која је идеја младог Алексе Талајића из Бањалуке, који своје знање тренутно стиче као студент информационих технологија у Београду, и његовог колеге који има дугогодишње искуство у ИТ-ју.

Како истиче Алекса за "Независне новине", њихова намјера је била да развију иновативан пројекат који укључује вјештачку интелигенцију, препознајући њен све већи значај и будућу доминацију. Слоган који се везује за апликацију јесте "питајЛуку - заљуби се у Бањалуку".

Језива трагедија: Дјечака убио гром!

Језива трагедија: Дјечака убио гром!

"Љубав према нашем родном граду била је кључни фактор зашто смо одлучили да пројекат буде везан за Бањалуку. Идеја за 'питајЛуку' произашла је из жеље да пружимо јединствену туристичку услугу која ће помоћи туристима да се упознају са градом, али и грађанима да добију све потребне информације. Уочили смо да не постоји јединствен извор који обједињује све информације о Бањалуци, укључујући историју, туристичке атракције, актуелне манифестације, ресторане, хотеле и све остало што једног посјетиоца може занимати", прича Алекса и додаје да је њихова мисија  да омогуће корисницима да на најлакши начин дођу до свих информација које их занимају.

"ПитајЛуку" је, према његовим ријечима, бесплатна веб-апликација и заправо функционише као АИ туристички водич, а доступна је у било ком тренутку и на било ком мјесту.

Малољетник нестао у Дрини, у току потрага

Малољетник нестао у Дрини, у току потрага

"Најважније од свега је што апликација нуди одговоре на свим језицима, што је значајна предност за туристе који долазе у наш град. Створили смо могућност да корисници несметано могу да комуницирају кроз апликацију, на свом матерњем језику. Кроз интеграцију вјештачке интелигенције, жељели смо да корисницима омогућимо интерактивно и персонализовано искуство", објашњава Алекса и додаје да тако туристи, користећи апликацију, могу сазнати гдје да поједу добре ћевапе или се одморе уз укусну домаћу кафу.

Квалитет и потенцијал апликације "питајЛуку" препознали су и у бањалучкој Туристичкој организацији, а Алекса у разговору за "Независне новине" истиче да им они дају значајну подршку у виду промоције и пружања информација о туристичким потенцијалима Бањалуке.

"Апликација већ сада броји велики број посјета из држава Балкана, као и држава попут Аустрије, Њемачке, Шведске, Италије, Швајцарске, Америке, Велике Британије и других. Добили смо прегршт позитивних коментара, корисници су одушевљени идејом и задовољни што на једноставан начин долазе до информација које их занимају. Срећан сам кад прођем градом и видим да се људи интересују и скенирају код на рекламним материјалима", истиче Алекса и додаје је вјештачка интелигенција врло популарна тема, па и апликација привлачи велику пажњу.

Додаје да увијек има простора за побољшање и да континуирано раде на унапрјеђењу апликације и увођењу нових функционалности.

"Са поносом можемо рећи да овај пројекат представља вид технолошке револуције за Бањалуку, која је сада први град који је имплементирао вјештачку интелигенцију за своје грађане и туристе. Вјерујемо да ће 'питајЛуку' помоћи у трансформацији Бањалуке у синоним за модерну и иновативну урбану средину", наводи Алекса за "Независне новине".

Иначе, идеја за израду апликације која ће туристима олакшати и уљепшати боравак у граду на Врбасу јавила се у октобру лани, а у реализацију су Алекса и колега кренули у новембру.

"Сам процес развоја трајао је нешто дуже, јер смо све креирали у потпуности сами и нисмо имали неку другу сличну апликацију која нам је могла служити као модел за креирање наше. Иако сам процес креирања апликације 'питајЛуку' није био једноставан, ни колега, а ни ја, ни у једном тренутку нисмо ни помислили да одустанемо", присјећа се Алекса.

Истиче да је посебно задовољство што данас има прилику користити апликацију која је до само прије неколико мјесеци била само идеја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.