Неуставна одлука

Нинковић о паркингу у Бањалуци: Станивуковић да врати паре грађанима

  • Извор: АТВ
  • 28.09.2024. 20:04

Говорећи о одлуци Уставног суда којим је неуставним проглашен правилник о поскупљењу паркинга у Бањалуци, предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић каже да није само паркинг у Бањалуци поскупио него и друге комуналне услуге.

Нинковић додаје да је када је правилник донесен поднио кривичну пријаву против Станивуковића.

 "Прије годину дана када је донесен тај правилник поднио сам кривичну пријаву против градоначелника јер сам сматрао да је узео надлежности Скупштине града, да је мимо Закона о комуналним дјелатностима узео надлежност Скупштине града, сам направио правилник, повећао цијене и такав правилник огласио у Службеном гласнику Републике Српске што је било потпуно неуставно. Чак је и у одређеним материјалним стварима у самом правилнику направио неке грешке тако да је Уставни суд кроз своју одлуку то прогласио неуставним и вратио то на првобитно стање“, додао је Нинковић.

Нинковић апелује да Станивуковић што прије врати цијене по старом правилнику.

"Али онда остаје озбиљно питање шта са новцем који су грађани уплатили по правилнику који је у глави Станивуковића био на снази јер очигледно да у складу са Уставом и Законом није ни смио бити објављен као што смо и тврдили. Али сад, ево, имамо ситуацију да су грађани годину дана плаћали скупљи паркинг а сад видимо да за тим није било потребе“, каже Нинковић.

''Повлачење Анчића и Мирошљевић Шестић потврђује оно што ми причамо годинама''

''Повлачење Анчића и Мирошљевић Шестић потврђује оно што ми причамо годинама''

Нинковић истиче да тражи од градоначелника да врати паре грађанима Бањалуке.

"Станивуковић је очигледно преварио грађане Бањалуке јер је неуставно поскупио паркинг мимо закона и тражим да врати тај новац. То није тешко установити. Данас већина људи плаћа паркинг преко телефона па да се преко мтел-а установи колика је то сума и које регистарске таблице и позвати људе да установимо који је то новац који треба да врати. Мислим да је могуће вратити новац у 90 одсто случајева“, каже Ниновић.

Нинковић каже да се новац који Станивуковић троши на глупости по граду треба усмјерити ка грађанима како би им се намирила средства која су уплатили на основу неуставног правилника о поскупљењу паркинга.

"Новац који троши за паркове, коње, тулипане, штипаљке све је то новац грађана Бањалуке потребно је да из тог новца заустави глупости које прави по граду и да то врати грађанима“, поручује Нинковић.

Коментаришући стање са јавим превозом у Бањалуци, Нинковић каже да се мора зауставити нешто од глупости које прави Драшко Станивуковић да би онда било новца за нормалне ствари.

''Станивуковић планира хаос, Дринић уништава доказе''

''Станивуковић планира хаос, Дринић уништава доказе''

"Сада имамо ситуацију да мора да размишља да ли да уплати по фактурама ово што је доспјело од дуговања према превозницима како би функционисао јавни превоз или ће да настави да прави ове своје глупости. Апсурдно је да причамо о томе да ли је пречи тулипан или коњ плаћен 500.000 КМ или питање јавног превоза. Зар није приоритетније да се измире дуговање према превозницима иако је зано да су та дуговања чак још из прошле године“, рекао је он.

Напомиње да кружна раскрсница код Екватора као и парк и све што се налази ту, је урађено мимо закона и мимо регулационог плана, без грађевинске дозволе.

"А ипак је тај 'пројекат' грађане Бањалуке коштао око 4,5 милиона КМ“, рекао је он.

Нинковић додаје да ни мост у Доцу још увијек није завршен.

"То је закочио Станивуковић, имамо гужве у саобраћају. Од кад је дошао он на власт Скупштина града је сваке године обезбјеђивала средства од пет и више милиона како би се наставила градња“, додао је Нинковић.

1,2 милиона КМ оде на плате запослених у Градској управи, а Станивуковић је запослио још 500 нових радника на шта Нинковић подсјећа да је Станивуковић док је био одборник критиковао градску администрацију у којој је тада било око 750-800 радника.

"Наравно да није било потребно да се запосли толико људи. Он је тврдио да је онај број људи који је оставила претходна администрација било превише, док је био одборник критиковао је и тај број од 750-800 људи а сада имамо ситуацију да је запослио 500 људи. Замислите, то је скоро дупло повећање броја радника“, рекао је он.

Радници поднијели низ кривичних пријава против Љубише Петровића

Радници поднијели низ кривичних пријава против Љубише Петровића

Каже да су Станивуковићева објашњења за то неозбиљна.

"Разумијем да је дијете али таква објашњења грађанима сервирати је неозбиљно. Без обзира био он или не градоначелник он је дијете са тим својим објашњењима према грађанима који нису луди да мисле да је 500 људи отишло на боловање па је он запослио толико људи“, каже Нинковић.

Напомиње и да није то случај само са Градском управом него и са другим јавним предузећима.

"У Водоводу по систематизацији могуће је било да буде 308 радника а према мојим информација у Водоводу је запослено 448 људи. То је 140 радника више него што систематизација предвиђа или планом пословања. 140 људи је запослио само у Водоводу како би по селима објашњавали људима да је он плав, добар, фин, да треба да гласају за њега, да је најпаметнији, а то што нема никакве политике и што ништа према грађанима није урадио то њих није брига. Имате исту ситуацију у Градској управи. Тамо сам сваки дан, они само трче по ходницима, носају неке папириће, не знају ни они што су дошли. Кад питате људе који дуже раде ко су ти људи они не знају, кажу да сваки дан дође неко други. Немају гдје ни да сједе. Кад их питате шта су завршили, гдје у су радили то је да Бог сачува - били су и конобари и са улице покупљени. Али оно што је најважније за све њих јесте да имају задатак да хвале Драшка Станивуковића по Бањалуци“, рекао је Нинковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је да се још увијек не зна колики је тачно дефицити који је направила актуелна градска власт на челу са Станивуковићем будући да је у извјештају Главне службе за ревизију наведено да је ријеч о најмање 10,5 милиона КМ али да то није коначна цифра.

Горе пружни прагови: Ватрогасци на терену

Горе пружни прагови: Ватрогасци на терену

Нинковић је појаснио да је Скупштина града задужена за изгласавање буџета, односно да се припреми све како би Градска управа као изврши орган могла да троши та средства на потребе које су грађани рекли да су неопходне.

"Све оно што ми на основу очекивања грађана или чланова савјета Мјесних заједница уврстимо у буџет он је то трошио на оно што је, како Станивуковић каже, њему срцу мило а то значи да су паре трошене на све и свашта па данас имате фонтане, тулипане, коње, камење кроз кружне токове који су или потребни или нису, па освјетљење Кастела па море других ствари које кад погледате шта је грађанима потребно и шта је грађанима у приградским и сеоским мјестима потребно, стварно схватите да то није потребно“, рекао је Нинковић.

Нинковић каже да је потрошено више од 200 милиона КМ а да у Бањалуци није урађен ниједан капитални пројекат.

"Највећи проблем са којим смо се суочавали јесте да се буџет изгласа за једно а паре се троше на друго“, додао је он.

Стравични снимци са мјеста судара мерцедеса и голфа

Стравични снимци са мјеста судара мерцедеса и голфа

Напомиње да је то потврдила и Главна служба за ревизију.

"У том извјештају је установљено да је најмањи износ који су они прикрили 10,5 милиона. Значи још се не зна колики је тај дефицит који нису приказани као дефицит односно потрошено на оно што они нису смјели да прикажу према јавности“, рекао је он.

Напомиње да за то неко мора одговарати.

"Било то Драшко Станивуковић по фискалној одговорности односно као градоначелник у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске као одговорна особа или они људи унутра који су руководили, да ли је то градски менаџер или неко од савјетника или потписница по овлашћењу градоначелника Божана Шљивар или не знам ко али неко ће морати одговарати ко је руководио тим буџетом“, јасан је Нинковић.

Како каже, покушај да Станивуковић и његов сарадник Дринић покушавају да сакрију одређене трансакције, јасан је доказ онога што је наведено у извјештају да је ту долазило до злоупотребе положаја и омогућавања стицања имовинске користи трећим лицима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм