Бањалука

Неприхватљиво повећање цијена приватних вртића

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 19:05

Тек што је из бањалучке Градске управе најављено повећање субвенција родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће, поједини власници најавили су повећање цијена и до 30 одсто. За једно дијете боравак поскупљује за 100 КМ, са 350 КМ на 450 КМ. Родитељи малишана сматрају да је ово још један удар на кућни буџет, али да је то тек једна диверзија суштинског проблема са којим се боре неколико мјесеци.

- Оно што Градска управа и поједини медији избјегавају да помену јесте да је то и даље далеко испод оне економске цијене коју Градска управа плаћа Центру за предшколско васпитање и то је у суштини сав проблем - каже Бранко Црногорац, родитељ.

Још увијек неизједначене субвенције у приватним и јавним вртићима горући су проблем, родитељи поручују да од тога нису одустали, али није одустао ни градоначелник. Каже, то није могуће у овој години. За власнике који дижу цијене има поруку, безобразно и неприхватљиво. 

- Оно што вртић "Звјездица" најављује је неприхватљиво, чак би рекао безобразно, чак би додао и друштвено неодговорно и са стране града тај процес биће заустављен. Они вртићи који буду да цијенама дивљају да потпуно изоставе интерес дјеце и Бањалучана неће моћи рачунати на субвенције - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Скупштинска већина градоначелнику нуди рјешење, изградња нових или стављање у функцију већ постојећих објеката који су градском власништву као предшколских установа. 

- Оно што је право и једино могуће рјешење јесте изградња нових вртића, и друга ствар, кориштење градских просторија, опремање и отварање вртића. У протекле три године није отворен ни један вртић, што мислим да је страшно лоше, финансирали су се пројекти који нису били приоритет, а онда смо дошли у ситуацију да нам вртићи буду луксуз - поручује Бојан Пећанац, одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

Нови покушај проналаска рјешења и постизања договора између градоначелника и родитеља одржаће се сутра у 15 часова, за када је најављен састанак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: