Banjaluka

Neprihvatljivo povećanje cijena privatnih vrtića

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 19:05

Tek što je iz banjalučke Gradske uprave najavljeno povećanje subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, pojedini vlasnici najavili su povećanje cijena i do 30 odsto. Za jedno dijete boravak poskupljuje za 100 KM, sa 350 KM na 450 KM. Roditelji mališana smatraju da je ovo još jedan udar na kućni budžet, ali da je to tek jedna diverzija suštinskog problema sa kojim se bore nekoliko mjeseci.

- Ono što Gradska uprava i pojedini mediji izbjegavaju da pomenu jeste da je to i dalje daleko ispod one ekonomske cijene koju Gradska uprava plaća Centru za predškolsko vaspitanje i to je u suštini sav problem - kaže Branko Crnogorac, roditelj.

Još uvijek neizjednačene subvencije u privatnim i javnim vrtićima gorući su problem, roditelji poručuju da od toga nisu odustali, ali nije odustao ni gradonačelnik. Kaže, to nije moguće u ovoj godini. Za vlasnike koji dižu cijene ima poruku, bezobrazno i neprihvatljivo. 

- Ono što vrtić "Zvjezdica" najavljuje je neprihvatljivo, čak bi rekao bezobrazno, čak bi dodao i društveno neodgovorno i sa strane grada taj proces biće zaustavljen. Oni vrtići koji budu da cijenama divljaju da potpuno izostave interes djece i Banjalučana neće moći računati na subvencije - rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Skupštinska većina gradonačelniku nudi rješenje, izgradnja novih ili stavljanje u funkciju već postojećih objekata koji su gradskom vlasništvu kao predškolskih ustanova. 

- Ono što je pravo i jedino moguće rješenje jeste izgradnja novih vrtića, i druga stvar, korištenje gradskih prostorija, opremanje i otvaranje vrtića. U protekle tri godine nije otvoren ni jedan vrtić, što mislim da je strašno loše, finansirali su se projekti koji nisu bili prioritet, a onda smo došli u situaciju da nam vrtići budu luksuz - poručuje Bojan Pećanac, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Novi pokušaj pronalaska rješenja i postizanja dogovora između gradonačelnika i roditelja održaće se sutra u 15 časova, za kada je najavljen sastanak.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: