Дестинација за матурско путовање

Мали матуранти из Гњилана у посјети Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 19:38

Мали матуранти са Косова и Метохије као дестинацију за матурско путовање изабрали су Бањалуку. Педесет малишана за четири дана имаће прилику да види све љепоте овог града, а прва дестинација био је бањалучки парламент.

Показали су и посебну заинтересованост. 

По први пут су у Републици Српској, а своје одушевљење највећим градом Српске нису крили. Кажу сви су их срдачно дочекали и овдје се осјећају као код куће, а велика прилика је за нова познанства и трајна пријатељства. 

"У име наше општине Гњилане желимо да вам се захвалимо прије свега центру "Заштити ме" и свим који су нам омогућили да се сада овде налазимо. Први утисци за Бањалуку су мало је рећи феноменални", каже Вук Миленковић.

"По први пут смо у Бањалуци, и утисци су за сада феноменални, нисмо пуно тога још до сада обишли, али оно што смо обишли је прелепо и остаће нам дубоко у сјећању", прича Јована Ковачевић.

Дјеца долазе из Косовског поморавља, а услови у школама на подручју Гњилана су изазовни и није лако реализовати много тога због тога је ово гостопримство веома значајно кажу професори. Зато је посебно важно да је  Република Српска је уз свој братски народ на Космету

"Конкретно за моје село Доње Кусце броје негдје око 2.000 становника, иначе у школи има око 200 ученика. Услови за рад су мало тежи, немамо довољно услова, немамо те технике, немамо лабораторије, недостају нам екскурзије, много нам је тешко да се све организује и реализује, много нам је теже то", каже Дејан Поновић, наставник информатике и разредни старјешина осмог разреда.

"Изражавам заиста велико задовољство, срећу и радост што су изабрали Бањалуку, а ја се надам искрено знајући ове људе да ћемо бити добри домаћини и да ћемо заиста показати да Република Српска и Бањалука воле Косово, воле Србију и да смо ту колико наша плећа могу да изнесу", рекао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука. 

Малишанима су подијељени поклон пакети карактеристични за ово подручје и захвалнице, како би заувијек понијели најљепша сјећања из Крајишке љепотице.

Пратите нас и путем Вибера