Destinacija za matursko putovanje

Mali maturanti iz Gnjilana u posjeti Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 17.05.2024. 19:38

Mali maturanti sa Kosova i Metohije kao destinaciju za matursko putovanje izabrali su Banjaluku. Pedeset mališana za četiri dana imaće priliku da vidi sve ljepote ovog grada, a prva destinacija bio je banjalučki parlament.

Pokazali su i posebnu zainteresovanost. 

Po prvi put su u Republici Srpskoj, a svoje oduševljenje najvećim gradom Srpske nisu krili. Kažu svi su ih srdačno dočekali i ovdje se osjećaju kao kod kuće, a velika prilika je za nova poznanstva i trajna prijateljstva. 

"U ime naše opštine Gnjilane želimo da vam se zahvalimo prije svega centru "Zaštiti me" i svim koji su nam omogućili da se sada ovde nalazimo. Prvi utisci za Banjaluku su malo je reći fenomenalni", kaže Vuk Milenković.

"Po prvi put smo u Banjaluci, i utisci su za sada fenomenalni, nismo puno toga još do sada obišli, ali ono što smo obišli je prelepo i ostaće nam duboko u sjećanju", priča Jovana Kovačević.

Djeca dolaze iz Kosovskog pomoravlja, a uslovi u školama na području Gnjilana su izazovni i nije lako realizovati mnogo toga zbog toga je ovo gostoprimstvo veoma značajno kažu profesori. Zato je posebno važno da je  Republika Srpska je uz svoj bratski narod na Kosmetu

"Konkretno za moje selo Donje Kusce broje negdje oko 2.000 stanovnika, inače u školi ima oko 200 učenika. Uslovi za rad su malo teži, nemamo dovoljno uslova, nemamo te tehnike, nemamo laboratorije, nedostaju nam ekskurzije, mnogo nam je teško da se sve organizuje i realizuje, mnogo nam je teže to", kaže Dejan Ponović, nastavnik informatike i razredni starješina osmog razreda.

"Izražavam zaista veliko zadovoljstvo, sreću i radost što su izabrali Banjaluku, a ja se nadam iskreno znajući ove ljude da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo zaista pokazati da Republika Srpska i Banjaluka vole Kosovo, vole Srbiju i da smo tu koliko naša pleća mogu da iznesu", rekao je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

Mališanima su podijeljeni poklon paketi karakteristični za ovo područje i zahvalnice, kako bi zauvijek ponijeli najljepša sjećanja iz Krajiške ljepotice.

Pratite nas i putem Vibera