Извјештај

Критике ревизора због јавних набавки у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2024. 19:23

Јавне набавке за изградњу Централног споменика погинулим борцима Републике Српске нису се спроводиле по закону. То су утврдили ревизори, који су нагласили да је градоначелник Бањалуке издао наредбу за план јавних набавки дословно без иједне марке.

По закону је морао да има обезбијеђен извор из којег ће све то да плати.

"Планом јавних набавки планирано је финансирање радова на изградњи централног споменика погинулим борцима из екстерних извора. Поменута набавка проведена је на основу Наредбе градоначелника од 19.05.2023. године, а за исту није обезбијеђен извор финансирања, што није у складу са чланом 17. и 18. став 1) тачка д) Закона о јавним набавкама", наводи се у ревизорском извјештају.

Изградња споменика није била упитна ни за градску скупштинску већину, али су упозоравали на поштовање процедура. На овако важан пројекат, кажу, бачена је сијенка. Станивуковић је, каже први човјек градске Скупштине Љубо Нинковић, само скупљао политичке поене.

"Хвала предсједнику Републике Српске Милораду Додику и хвала премијеру Радовану Вишковићу што су прискочили у помоћ и што нису дозволили да се овај пројекат угаси, или не дај Боже уопште не изгради. Значи није имао ниједну марку, а због политичких поена кренуо је у причу да ће изградити споменик послије 30 година, да је он то урадио. То су ужасне ствари, то је само једна јавна набавка коју су констатовали ревизори", истиче Нинковић.

O  другим јавним набавкама тек ће бити ријечи. Бањалука је добила и негативно мишљење ревизора за финансијски извјештај од прошле године. Утврдили су да није приказан тачан буџетски дефицит. То значи да су добили лажан финансијски извјештај. Како и зашто, од градоначелника нисмо сазнали, јер на наш позив није одговорио.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм